BIH

Ko je bio jedini svjedok pucnjave u Predsjedništvu

E. D. A.

6.3.2018

- U petak, 10. marta, nešto prije deset sati, Nane mi je, po našoj ustaljenoj proceduri, predavao smjenu. Obojica smo, kao što to obično činimo, sjedili u dežurani u prizemlju zgrade Predsjedništva BiH. Pili smo kafu i razgovarali. Nane je, a i to nam je ustaljeni običaj, nakon smjene čistio svoje oružje. Listao sam novine kada je pištolj opalio. Ja sam sjedio i metak je prošao, kako da vam sad kažem, prošao je baš kroz taj dio tijela na kom sam sjedio. Ušao je na jednu, a izašao na drugu stranu. Odmah su me odveli u bolnicu – ispričao je novinarima „Dana” Mirsad Dedić Braco, nekadašnji tjelohranitelj predsjednika Alije Izetbegovića, pripadnik tadašnje Jedinice za zaštitu Predsjedništva BiH poznatije pod imenom "Biseri".

Dedića je 10. marta 2000. godine, oko 9.30 sati, kalibrom 9 milimetara ustrijelio, također, "biser" Alen Kominlija Nane. „Dani” su ekskluzivne detalje ovog strogo povjerljivog slučaja objavili 14 dana kasnije. U tekstu je precizirano kako su Dediću u bolnici rekli da mu nije povrijeđen nijedan vitalni organ, da je riječ o klasičnoj prostrelnoj rani zbog koje neće imati nikakvih posljedica i da će se moći vratiti u Jedinicu. U tekstu se dalje opisuje:

Faksimil teksta "Dana" do 24. marta 2000. godine: Ekskluzivna ispovijest ranjenog "bisera"

Nismo mafija

- Zatekli smo ga kako leži u sobi s još dvojicom, stiče se utisak, od njega težih bolesnika. Bljeđi je no inače. Naređeno mu je strogo mirovanje. Za vrijeme ove posjete rekao nam je da se sada dobro osjeća. O svemu što bi mu, eventualno, moglo zatrebati, vidjeli smo, brine jedan ozbiljan i ljubazan "biser".

"Nema govora o obračunu. Nane i ja smo odlični prijatelji i u ratu smo puno prošli zajedno. Svi mi funkcionišemo kao porodica. Osim toga, čitava Jedinica je dobro obučena i jaka k'o beton. Mi smo uigrana ekipa u kojoj je disciplina savršena, ali ovakvi slučajevi se dešavaju i svakom ko rukuje oružjem se mogu desiti", objašnjava Dedić, napominjući u nekoliko navrata brojna ubistva iz nehata koja su se u toku rata dešavala među specijalcima: "Ovo se kod nas desilo prvi put. Naša Jedinica radi na principu 'svi za jednog, jedan za sve' i među nama oružanih obračuna jednostavno ne može biti. Pa, nismo mi mafija. Mi smo profesionalci", kaže Braco, koji je, kako nam je rekao, izjavu dao i Kantonalnoj policiji, koja je vršila uviđaj i uzela "parafinsku rukavicu", našla ispaljeni metak i Nanetu oduzela pištolj. 

Nakon što je stigao u bolnicu, o slučaju je, proceduralnim automatizmom, informaciju dobio i IPTF.

Predsjedništvo BiH: Kominlijino djelo se, prema Krivičnom zakonu BiH, karakterizira kao "teško djelo protiv opće sigurnosti"

Teško djelo

Prema mišljenju uglednih eksperata za krivično pravo, Kominlijino djelo se, prema Krivičnom zakonu BiH, karakterizira kao "teško djelo protiv opće sigurnosti" i to po Članu 308 Stav 3., a u vezi sa Članom 304 stav 4., a za njega je u Zakonu definirana samo maksimalna zatvorska kazna i to u trajanju do pet godina. Minimalna kazna nije precizirana.

S obzirom na okolnosti u kojima je djelo počinjeno, kazna može biti ublažavana i moguće je da bude propisana kao novčana ili zatvorska. Kako doznajemo, jedini svjedok ovog događaja bio je "biser" Samir Hadžić, a ne "štićenik" Alija Izetbegović, kako se prvobitno čulo u onim povjerljivim kanalima - objavili su „Dani” u tekstu prije 18 godina.

Mehmedagić, današnji direktor OSA-e, rukovodio je "biserima"

Osmicine posjete

- Dedića, kako doznajemo, redovno posjećuje načelnik Jedinice za zaštitu Predsjedništva Osman Mehmedagić. Svakodnevno ga obilazi i njegov kum Nane, koji je od 10. marta pod suspenzijom i u tom statusu će ostati do suđenja koje još nije zakazano, ali se po ustaljenoj proceduri mora obaviti - precizirali su „Dani” 24. marta 2000.


(Sutra: Kakva je uloga Alena Kominlije Naneta u incidentu u Srebrenici kada se na obilježavanju 20. godišnjice genocida desio napad na Aleksandra Vučića)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.