BIH

Zakon ne zabranjuje objavljivanje imena osoba koje su nezakonito uvedene u pravo

Kovačević: Ministar Bukvarević bi trebao raditi po zakonu

Piše: E. H.

5.3.2018

Ministar za pitanje boraca Salko Bukvarević bi za početak trebao znati da Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH njemu ne zabranjuje objavu Registra boraca, već da bi on trebao raditi po Zakonu o borcima, uvažavajući i Zakon o zaštiti ličnih podataka, kazao je za "Avaz" direktor Agencije Petar Kovačević.  

Ovo je izjavio, odgovarajući na tvrdnju Bukvarevića, da će Registar boraca biti objavljen kada to dozvoli Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH.

- Bavili smo se ovim pitanjem i ranije. U februaru prošle godine Ministarstvo je dostavilo Mišljenje na Pravilnik o jedinstvenom registru boraca. Objasnili smo naš stav, a vezan je za podatke koje Ministarstvo želi prikupiti putem Registra, a to je vjeroispovijest, jedinstveni matični broj, zdravstveno stanje i tako dalje – pojasnio je Kovačević.

Dodao je da se u ovoj priči treba sjetiti člana 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji jasno propisuje kad i na koji način se država može miješati u nečije pravo na privatnost.

- Tamo je jasno propisano da postoje tri uvjeta koja moraju biti ispunjena za objavu ovakvih podataka, a to je da je propisano zakonom, da se vrši s legitimnim ciljem i da je neophodno zbog potreba demokratskog društva. Iz Ministarstva su naglasili da je svrha objavljivanja Registra boraca utvrđivanje njihovog tačnog broja. Prema našem mišljenju, riječ je o čistom populizmu, jer se odvraća pažnja ljudima koji demonstriraju na ulicama od pravog problema. Ovdje se prebacuje odgovornost na građane, da oni trebaju biti ti koji će utvrđivati tačnost podataka – smatra Kovačević.

Prema njegovim riječima, ovaj zadatak je na organima koji su zaduženi da obrađuju ovakve podatke, kao što je to Federalno ministarstvo za pitanja boraca.

- Oni su ti koji su dužni voditi tačne i ažurne podatke, a ne da se to prebacuje na građane. Ne mogu građani odgovarati za to što je neko nekog uveo u pravo, a da to nije imao. Zakon o zaštiti ličnih podataka ne protivi se objavljivanju imena osoba koje su nezakonito uvedene u pravo, kao ni imena ljudi koji su ih uveli. A to je drugi dio priče, i to je već kriminal – zaključio je Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.