BIH

Udruženja novinara iz regije snažno osuđuju napad na Nedžada Latića

Thebosniatimes.ba

27.2.2018

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zastupanje medijske slobode i sigurnost novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, oštro osuđuje fizički napad na Nedžada Latića, novinara i urednika portala "The Bosnia Times" iz Sarajeva.

Napad se dogodio u utorak poslijepodne, ispred zgrade u kojoj Latić živi, nedugo nakon što je izašao iz džamije u kojoj je obavljao namaz.

Napad na Nedžada Latića i nanošenje tjelesnih povreda je brutalni napad na slobodu izražavanja i sigurnost novinara. U isto vrijeme, to je vrsta pritiska na medije da ne pišu kritički o aktuelnim događajima u BiH, uključujući i ponašanje vehabija.

Platforma izražava najdublju zabrinutost zbog ovog i drugih napada na novinare. Zahtijevamo hitnu istragu napada na Latića, identifikaciju počinilaca i motive napada, kao i efikasno preduzimanje zakonom propisanih mjera.

Udruženje BH novinari je u 2017. godini zabilježilo 24 slučaja prijetnji i napada na novinare, ali je protiv samo nekih od njih pokrenut postupak.

Platforma će poslati pisma zabrinutosti svim relevantnim organima vlasti u BiH, zahtijevajući od njih da spriječe svaki oblik nasilja nad novinarima, da hitno i temeljito istraže sve činjenice o ovom i drugim slučajevima kršenja.

Na taj način će poslati snažnu poruku javnosti da takvo ponašanje nije prihvatljivo.

Također, Platforma će prijaviti slučaj Platformi "Mapping Media Freedom" i Vijeću Evrope u svrhu promocije zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

Regionalna platforma snažno podržava Udruženje BH novinari i njegova nastojanja da zaštiti novinare i slobodu govora.

Platforma također poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode medija i pravima novinara da zahtijevaju od bh. vlasti hitnu istragu ovog slučaja.

Napad i prijetnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informirani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 23.2.2018.

Udruga/udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.