BIH

Ne mogu da se ne sjetim, gospodine Predsjedniče, 1983.

E. D. A.

27.2.2018

Munir Alibabić Munja u svojoj knjizi “Bosna u kandžama KOS-a” čije dijelove je 1996. godine prenijela „Slobodna Bosna”, objavio je i cjelovito pismo koje je, nakon što je smijenjen s pozicije načelnika CSB-a Sarajevo, poslao 13. avgusta 1994. godine prvom predsjedniku nezavisne BiH Aliji Izetbegoviću. 

Najveća laž

- Poštovani gospodine Predsjedniče,

Nakon zbivanja posljednjih dana, odlučih se da Vam iskažem na ovaj način svoje razočarenje potezima koje ste odobrili ministru unutrašnjih poslova, koji me je, kao što znate, 10. 8. 1994. godine smijenio s funkcije načelnika Centra službe bezbjednosti i postavio za referenta, šefa grupe u CNB Interpolu, koje mjesto suštinski i ne postoji. Zamislite degradacije, rukovodio sam Centrom koji je brojao preko 5.500 izvršilaca, a sada rukovodim samom sebi.


„Slobodna Bosna” prenijela je 16. juna 1996. i šta je Alibabić dvije godine ranije pisao predsjedniku Izetbegoviću

Prašina koju Vam je ministar bacio u oči o visokom mjestu na koje sam raspoređen je najveća laž.

Ne mogu da se ne sjetim, gospodine Predsjedniče, dana kada Vam je nanesena ljudska nepravda i kada ste mi se 1983. godine također obratili "pismom" i tražili da se kukavičije jaje - ustaški pamflet, koji Vam je podmetnut u pretresu Vašeg stana od strane jednog sadašnjeg Ugljenovog inspektora, izbaci iz spisa. Kao čovjek sam protestovao kod svojih tadašnjih načelnika i ta moja pobuna je urodila plodom.


Alibabić: Premješten na nepostojeće mjesto

Pripreme za odbranu

Sjećam se, Predsjedniče, i naših posljednjih razgovora pred izbore u Foči i Sarajevu, iz kojih sam ja izlazio duhovno jači i uvjeren da se i u takvim uslovima iskovalo razumijevanje i prijateljstvo.

Detalj iz sudnice 1983. godine: Montirani sarajevski proces vođen je protiv grupe muslimanskih intelektualaca predvođenih rahmetli Alijom Izetbegovićem

Obostrano smo ispoštovali dogovoreno. Bio sam zahvalan kada ste mi poslije izborne pobjede ukazali povjerenje da radim poslove policajca, iako je bilo i drugačijih mišljenja – navodi se u prvom dijelu Alibabićevog pisma rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću od 13. 8. 1994. godine, prenesenom dvije godine kasnije u knjizi “Bosna u kandžama KOS-a”, a potom i u “Slobodnoj Bosni”.

(Sutra: Spriječio sam, Predsjedniče, pakleni plan kada ste bili u rukama fašista)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.