BIH

Nemam pravo šutjeti

E. D. A.

26.2.2018

Opisujući dalje šta se dešavalo nakon aprila 1994. i njegove smjene s mjesta načelnika CSB-a Sarajevo, Munir Alibabić Munja u knjizi “Bosna u kandžama KOS-a”, čije dijelove je u maju i junu 1996. prenijela “Slobodna Bosna”, piše:

Saopćenje za medije

- Jedan moj prijatelj, kad je čuo ko dolazi na moje mjesto, odmah je skočio i rekao: "Pa u toj opštini je bilo najviše ubistava, pljačke, Stanica bila okupirana i da te taj čovjek zamjenjuje". Šuti, rekoh mu, normalno je da takav čovjek bude Alispahićev izbor.

Objavljeno je i saopćenje u štampi o mom premještaju, eto kadrovsko usaglašavanje, maltene ja unaprijeđen. Raspoređen sam u Interpol za rukovodioca grupe, znam unaprijed da je to fikcija, mjesto pro forme, i da me on uklanja samo da sam dalje od slučaja u koji je umiješan.

Razmišljam o posljedici moje informacije i rezonujem: ako se ušutim i ostanem pri ovom, moj lični status neće biti loš, ne bolujem od vlasti i funkcija, ali ja na to nemam pravo zbog istine o kriminalu, zbog institucije MUP-a, zbog javnosti.


Slaba pozicija

Ozbiljni ljudi mogu reći - mi nismo znali za to što si poslao Predsjedniku. Recimo, drugi članovi Predsjedništva. Odlučim da ih, ipak, o tome upoznam, bez obzira što je moja pozicija dokazivanja u odnosu na hiljade izvršilaca kojima raspolažu oni koje prozivam vrlo slaba i što se, iz meni neobjašnjivih razloga, Predsjednik, uprkos svemu što mi je govorio i znao, opredijelio za one o kojima sam mu pisao!

Nakon prijema kopije moje informacije, zasjedalo je Predsjedništvo i odlučilo da formira komisiju u sastavu - Nijaz Duraković, član Predsjedništva, Izet Muhamedagić, zamjenik ministra pravde, i iz MUP-a Hasib Dizdarević, pomoćnik ministra za kriminalitet - opisuje u svojoj knjizi Alibabić.


Alibabić: Predsjednik se opredijelio za one o kojima sam mu pisao

Dezinformacije s političkom konotacijom

- S obzirom na to da su nakon moje smjene sa dužnosti načelnika CSB od Bakirove grupe plasirane dezinformacije sa političkom konotacijom, što su vrlo ozbiljni ljudi, od Predsjednika pa nadalje, uzeli kao gotovu stvar, kao činjenicu, odlučim da se nekolicini odgovornih i institucija obratim pismom sa ciljem da stanje koliko-toliko objektiviziram, odnosno nudim provjerljive podatke, kako bi se stalo sa tom KOS-ovom kampanjom. Tako se obraćam gospodinu Predsjedniku (u dva navrata), članovima Predsjedništva, pojedinim ministrima, rukovodstvu SDA, predsjedniku Okruga. Izvršnom odboru Stranke SDA. Sva su datirana sa 13. 8. 1994. god. - piše Alibabić, prenosi SB.

(Sutra: Pismo Predsjedniku)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.