BIH

Profesor Marko Vešović za "Dnevni avaz": U javnim preduzećima sjede dobermani iz SDA!

Vešović: Šta rade svom narodu

Piše: E. Trako

2.2.2018

Da bh. društvo, onaj mainstream, ne vodi računa o uglednim glumcima, umjetnicima, intelektualcima, jasno je odavno svima. Često su posljednjih godina novinske stupce punile ispovijesti, žalopojke tih ljudi koji pod stare dane sastavljaju kraj s krajem, negdje u prikrajku.

Sablast iz groba

Slično se ovih dana događa i s Markom Vešovićem, profesorom, pjesnikom, jednim od posljednjih predstavnika sarajevske boemije. Vešoviću je čak isključeno i grijanje zbog dugovanja. U svom stilu kaže nam da je, kada su ga pitali da li je saglasan da mu isključe grijanje, odgovorio: „Nisam bio saglasan ni da ga uključujete.“

Na svoj način Vešović opisuje i probleme sa sarajevskim „Toplanama“.

- Mevledin (Bećirević, direktor u „Toplanama“ Sarajevo, op. a.), naravno, laže. Ali ga neću pitati: Ko te naučio da lažeš? Znaš li da ne valja lagati? Znaš li da je Kur'an zabranio laganje? Ili vjeruješ da nije grijeh slagati vlahu? Neću ga pitati, jer znam da bh. vlastodršci laganje smatraju svojom temeljnom vrlinom, koja je uslov svih ostalih, a kad susretnu istinu, udare u bezglav bijeg, kao da su ugledali sablast izišlu iz groba, onog u kojem počiva rahmetli Bosna i Hercegovina – napisao je Vešović u posljednjem tekstu posvećenom ovoj problematici.

U razgovoru za „Dnevni avaz“, prof. Vešović kaže da je on u tekstu „Ustavni sud BiH ponudio lulu mira, Bećirević popušio“ rekao sve.

- Jednom pravniku sam pokazao listing „Elektroprivrede“, koji dokazuje da se od 2013. grijem električnim konvektorima, a on je rekao: „Direktor „Toplana“ nema ugovor s tobom, i može te uhvatiti za hašimagu. Ne znam na osnovu čega bi mogao da te tuži, jer sudi se po dokumentima, a ne po izvještajima njegovih službenika.“ Ali, ovi Bakirovi direktori se ponašaju kao i on i misle da mogu šta hoće - kaže prof. Vešović.

Dalje nam govori da je svaki tekst koji je napisao proslijedio i direktoru.

- Inače u svim tim javnim, državnim preduzećima sjede Izetbegovićevi dobermani. Šta oni rade svom narodu, pa to je suludo. Ovi što sjede u javnim preduzećima ponašaju se tako da nikome ne polažu račune. I ovaj Bećirević je doberman, a „Toplane“ su zlatna koka Bakira Jamibegovića. Kako ne shvataju šta rade svojim ljudima – pita se Vešović.

Kaže da mu je njegov prijatelj, prof. Enver Kazaz pričao kako je prekjučer na Skupštini Kantona Sarajevo uz pomoć glasova Naše stranke, SDA progurala zakon da zapošljava ljude bez konkursa.

- Sad da zapošljavaju oni koga hoće. Nema ovome kraja – dodaje.

Običan narod

Na konstataciju da većina intelektualaca šuti, ne istupa tako često u javnosti i ne kritizira, Vešović kaže:

- Kakvi intelektualci, to su p..... Oni se priklone uz skute vlastodršcima i njima je dobro. Ne zanima ih običan narod.

Ne zanima me šta piše Kolja  

- Čuo sam da nešto piše o meni. To je za mene završena priča. Ja sam objavio tri knjige o njemu. Više me ne zanima šta priča Kolja Mićević – ovlaš spominje Vešović.

Moja godišnja penzija

- Mevledin Bećirević koji ima, bar tako mi je rekao čovjek s Alipašinog Polja, 10.000 maraka mjesečnu platu, koliko je moja godišnja penzija, zna da su njegove žrtve kokuzi koji nemaju para za advokate kako bi ga ganjali do Ustavnog suda – napisao je još Vešović u posljednjem tekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.