BIH

Avgustina Cvetkova-Karabaševa, ambasadorica Bugarske: Balkan dobiva veliku šansu

Cvetkova-Karabaševa: BiH treba uraditi svoj dio preuzetih obaveza

Piše: S. NUMANOVIĆ

18.1.2018

Za zapadni Balkan nema drugog puta nego da se pridruži evropskoj porodici. Uvjereni smo da EU mora potvrditi evropsku perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana i ojačati motivaciju lidera i građana za proevropske reforme, smatra ambasadorica Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Cvetkova-Karabaševa. 

U razgovoru za „Dnevni avaz“ ona govori i o tome zašto je Bugarska kao jedan od prioriteta predsjedavanja Evropskom unijom istakla napredak Balkana prema Uniji, ali i o odnosima između dvije države.

Područje stabilnosti 

- Bugarska je među zemljama u EU koje smatraju da je evropska perspektiva garancija za pretvaranje regiona u područje stabilnosti, ekonomskog razvoja i sigurnosti – ističe ona.

Osvrćući se na najavljeni samit EU – zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, ona navodi da je ambicija Bugarske da se napravi „jasan akcioni plan s konkretnim koracima u procesu evropskih integracija za svaku od zemalja zapadnog Balkana, bez stvaranja nerealnih očekivanja“.

- Bitno je znati da napredak na evropskom putu zavisi od individualnih zasluga svake zemlje, odnosno da BiH treba uraditi svoj dio preuzetih obaveza – potcrtava ambasadorica.

Cvetkova-Karabaševa najavljuje i da će njena ambasada u BiH organizirati niz manifestacija tokom predsjedavanja Bugarske. Osim toga, njena je domovina spremna pomoći i ekspertizom i razmjenom iskustava iz procesa pristupanja Bugarske Uniji.

Upitana kako suzbiti negativan ruski, pa i turski utjecaj na Balkanu, ona poručuje:

- U BiH postoji konsenzus da je članstvo u EU vanjskopolitički prioritet. EU je savez zajedničkih vrijednosti, demokratskog razvoja, poštovanja ljudska prava i vladavine prava, koji omogućava da države članice postaju dio cjeline. Zemlje regiona i BiH imaju izuzetnu šansu za vrijeme bugarskog predsjedavanja, kao i tokom predsjedavanja Austrije i Rumunije, da zaista naprave značajan iskorak na putu ka EU.

Domaći zadatak 

Dodaje i da napredak zemlje zavisi od vlastitih napora, a da se s njihove strane može očekivati podrška.

- Prvo što morate uraditi jeste završiti svoj domaći zadatak – ističe ambasadorica.

Osvrćući se na odnose između dvije države, Cvetkova-Karabaševa istakla je da je Bugarska prva priznala BiH kao nezavisnu državu.

- Želimo razviti i produbiti bilateralnu saradnju na svim nivoima. Ekonomski odnosi između Bugarske i BiH na relativno su dobrom nivou, naravno s mogućnostima za daljnje poboljšavanje. Trgovinska razmjena Bugarske i BiH tokom posljednjih pet godina bilježi stabilan rast, tako da je od oko 95 miliona KM 2012. godine povećan do 233 miliona KM u 2016.– navela je ona.

Sniženje troškova rominga 

- Bugarska i BiH sarađuju u sferama hemijske industrije, metalurgije i metaloprerađivačke industrije, proizvodnje mašina i aparata, poljoprivrede i duhanske industrije. Pozitivan utjecaj na razvoj ekonomskih odnosa imat će potpisivanje bilateralnog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, čiji projekt u ovom trenutku analizira Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Bugarska ulaže stalne napore radi promocije digitalne politike EU u zemljama zapadnog Balkana sniženjem troškova rominga i povećavanjem mogućnosti korištenja bežičnog i mobilnog interneta – navodi ambasadorica Bugarske u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.