ANDREA JAGER

Otac je tukao kajšem dok je osvajala teniske terene: Bila druga teniserka na svijetu, potom postala monahinja

Bila je jedna od najtalentovanijih sportistkinja svijeta, talenat koji je imala pokazala je veoma rano i sa 14 godina je postala profesionalka

Jager: Sa 20 godina odustala od karijere. X

Dž. R.

23.8.2024

Amerikanka Andrea Jager je kao djevojčica sa 16 godina odmah osvojila teniske terene i postala druga igračica svijeta koja je pet puta igrala polufinala Grend slemova i dva puta stigla do finala (Rolan Garos i Vimbldon).

Postala profesionalka

Bila je jedna od najtalentovanijih sportistkinja svijeta, talenat koji je imala pokazala je veoma rano i sa 14 godina je postala profesionalka. Prije 44 godine (1980.) postala je najmlađa ikada koja je zaigrala na Vimbldonu (15 godina i 19 dana), a pobjeđivala je takve legende kao što su Martina Navratilova, Kris Evert i Bili Džin King.

Međutim, samo četiri godine kasnije, djevojka je završila karijeru, umorna od napada protivnika i drugih gadosti koje su vladale u ženskom tenisu. Na kraju, postala je časna sestra i sav novac donirala je u humanitarne svrhe. 

Sabotaža kolegica

Kada je imala 16 godina, Andrea je 1981. osvojila svoj prvi GS u mješovitom dublu. Partner joj je bio Džimi Arijas i uzeli su Rolan Garos, nakon čega je Jagerova postala superzvijezda sa snimanja modnih časopisa i reklamnih ugovora sa vodećim svjetskim brendovima.

To je bio momenat kada su njene kolege i koleginice krenule da je sabotiraju.

- Imala sam situacije kada sam išla po reket, a žice su bile presječene. Drugi dan sam pronašla žilete umetnute u zadnji dio mojih patika. A onda su postojale stalne priče u svlačionici o mojim malim grudima, sa 16 godina! Stalno sam razmišljala, ko je ovdje dijete, ja ili oni? Bilo je odvratno i odbojno - prisjetila se.

Teniserka se osjećala kao da je u klopci. Na jednoj strani je bio njen otac tiranin, na drugoj rivali koji su joj zavidjeli na uspjehu, a na trećoj dvosmisleno ponašanje rukovodstva Ženske teniske asocijacije (VTA). Na jednoj od žurki posvećenoj završetku sezone, zaposleni u udruženju sipao joj je alkohol u sok dok ona nije gledala.

- Nikad ranije nisam pila i vrtilo mi se u glavi, nisam razumjela šta se dešava. Na kraju se ovaj čovjek ponudio da me odveze kući, a usput smo se zabili u kontejner za smeće. Kada smo se zaustavili kod mog stana, pokušao je da me poljubi.

Sudije u svlačionici

Atraktivnu plavušu nekoliko puta su sudije maltretirale u svlačionici poslije mečeva, što je i sama priznala.

- Toliko sam se plašila da se ne povrijedim da sam se presvlačila u toaletu ili u tuš kabini. Jednom na US Openu neko me je prepoznao i pitao šta radim tamo?! Morala sam da lažem da je pukla cijev u svlačionici.

Otac je kontrolisao svaki njen korak. Nije smjela da zakasni na trening, nije je puštao sa terena dok ne pogodi bar 500 bekhendova, njeni odgovori na konferencijama za novinare su unaprijed dogovoreni, a uvijek je išla u krevet u isto vrijeme.

- Moj otac Roland je rođen u Njemačkoj prije rata. Bilo je to drugo vrijeme, drugačije obrazovanje, druga disciplina, a on je bio amaterski bokser. Za njega je bilo normalno da koristi kaiš. Mogla bih da igram tornado i da ipak dobijem meč. Ali van terena nisam se osjećala sigurno i plašila sam se za svoj zdrav razum - priznala je Andrea svojevremeno za "Independent."

Tajna posjeta

Njen život je dramatično promijenila priča koja se dogodila 1982. tokom US Opena, grupa tinejdžera izvršila je samoubistvo u jednoj od njujorških škola, Jager je željela da pomogne i otišla je u školu da podrži roditelje. 

I pored toga što je dolazak zvijezde bio tajan, teniserki je ušao u trag reporter Njujork tajmsa, a Andreine fotografije u školi su se sutradan pojavile u najpoznatijim američkim novinama. Ovo je veoma razbjesnelo rukovodstvo VTA ​. Pozvali su je u kancelariju i rekli da bi njeno učešće u priči moglo štetno da utječe na reputaciju organizacije.

Na kraju, karijeru je završila sa 20 godina, nakon što je gubila finala Rolan Garosa i Vimbldona. Međutim, već sa 18 se polako ohladila kada je u pitanju bijeli sport.

- Bog je donio odluku umjesto mene. Tokom meča mi se noga okliznula, promašila sam loptu, a u tom trenutku mi je nešto zaškripalo u ramenu. Meč je morao da se prekine jer nisam mogla da podignem ruku, beživotno se klatila, kao crijevo. Bol je otupio saznanjem da sada neću morati da treniram neko vrijeme i da ću moći da posvetim vrijeme djeci iz sirotišta kojima je potrebna podrška.

Donirala novac

Šokirala je svijet kada je 1985. godine stekla diplomu iz teologije. Uprkos bijesnim pokušajima njenog oca da odvrati njegovu kćerku, Andrea je sav svoj novac (1,4 miliona dolara) donirala u dobrotvorne svrhe. Početkom 1990-ih osnovala je fondaciju Little Star za djecu oboljelu od raka i postala monahinja.

Trenutno, fondaciju podržavaju teniske zvezde Džon Mekinro, Andre Agasi, Štefi Graf i Pit Sampras, kao i poznate ličnosti poput glumice Sindi Kraford i glumca Kevina Kostnera. Danas je njene aktivnosti ne sprječavaju da povremeno učestvuje u veteranskim egzibicionim mečevima na grend slemovima, gdje konačno može da igra tenis bez nepotrebnog pritiska na svoju psihu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.