BIJELI SPORT

Sarajevo od sutra domaćin 28. teniskog turnira "Open RTC Barcelona 1899-Sarajevo 2024"

Izrazio je nadu da će, kao i prethodnih 27 godina, turnir uspješno završiti

Sa konferencije za novinare. Fena

FENA

16.8.2024

Sarajevo će biti domaćin 28. međunarodnog teniskog turnira za juniorke i junire "Open RTC Barcelona 1899-Sarajevo 2024", koji će biti održan od 17. do 24. avgusta uz učešće najboljih mladih tenisera iz 29 država Evrope.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić, direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić i predsjednik UO TK "TENIS PRO 1996" Haris Kafedžić te teniser Nerman Fatić na konferenciji za medije su ukazali na važnost tenisa i pružanja podrške mladim talentima.

Najznačajnija teniska međunarodna manifestacija u regiji i Evropi iz kalendara Tennis Europe okupit će, kako je rečeno, više od 100 najboljih mladih tenisera i to im je prilika da dođu do bodova i poprave plasman na juniorskoj listi Tennis Europe.

Shodno tome, ministar Magoda je izrazio želju da resorno ministarstvo bude nosilac izgradnje teniskog sportskog centra, te je pozvao općine da nađu lokaciju, a Ministarstvo kulture i sporta će osigurati finansijska sredstva.

Po riječima Hadžimešića, jako je važno nastavit kontinuitet međunarodnih turnira Tennis Europe, a u BiH je to jedan od najkvalitetnijih turnira.

- Svake godine imamo priču, a ove godine je to Tea Kovačević, koja je jedna od deset najtalentovanijih djevojčica. Trenutno je u timu Evrope gdje igra turnir u Njemačkoj, ima još jedan u Španiji, a potom dolazi u Sarajevo - najavio je Hadžimešić.

Predsjednik UO TK "Tenis PRO 1996" Haris Kafedžić je iznio par tehničkih detalja koji su neophodni za održavanje zahtjevnog turnira.

- Mi smo prva kategorija, jedini u regionu, među osam u Evropi i imaju stroga pravila Evropske teniske asocijacije. Osiguravamo smještaj, ishranu, transfer i medicinsku brigu, za tenisere, njihove trenere i pratnju – kazao je on.

Izrazio je nadu da će, kao i prethodnih 27 godina, turnir uspješno završiti.

Turistička zajednica KS pružila je podršku organizaciji turnira.

- Opstati uz minimalna sredstva, ogranizirati tako značajne turnire, je umjetničko djelo koje graniči s fantazijom. Stoga, TZ KS uvijek podržava sportske aktivnosti, jer su dobar turistički proizvod koji se uklapa u turističku ponudu KS, posebno i u vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala, kada Sarajevo živi punim životom - kazao je Fazlagić.

Teniser Nerman Fatić je naglasio da je jako važna podrška sportašima, jer njemu je ta podrška puno značila u stvaranju karijere.

- Gradnja teniskog centra bi puno značila i mlađim generacijama, a mi koji smo na zalasku karijere, potrudit ćemo se da ostavimo nešto dobro iza nas, da prenesemo znanje novim generacijama – kazao je Fatić.

Svi igrači koji postignu vrhunske rezultate, naglasio je, moraju proći ovaj put. Sarajevo je jedna od njihovih destinacija na tom putu i sretni smo i ponosni što smo dio tog puta.

Tokom 27 godina na turniru su nastupala, danas renomirana teniska imena: Marin Čilić, Damir Džumhur, Mirza Bašić, Ivan Dodig, Aldin Šetkić, Mervane Jugić, Danilo Medvedev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.