NEOBIČAN RITUAL

Znate li zašto olimpijci grizu svoje medalje?

Hiljade sportista iz svih dijelova svijeta stiglo je u Pariz da se bori za medalje, a ko dođe do njih, brže bolje će proslaviti tako što ih zagrize

Šampionsko fotografisanje ne može proći bez medalje u ustima. AP

E. Ć.

29.7.2024

Pariz i Francuska dobili su čast da budu domaćini 33. izdanja Olimpijskih igara. 

Hiljade sportista iz svih dijelova svijeta stiglo je u Pariz da se bori za medalje. Već su brojne medalje osvojene na Igrama u Parizu, a sportisti koji su ih osvajali, brže bolje su ih stavili u usta.

Postao ritual

To je već postao ritual u kojem sportisti zagrizu tek osvojenu medalju, upražnjava se desetljećima, a za sve su krivi novinari i fotoreporteri.

- Fotografi su smatrali da su sportisti s medaljama u ustima ikonski kadrovi kojima će lako prodati sutrašnje novine. Takve fotografije mogle su bez dodatnog razmišljanja ići na naslovnu stranicu. Mislim da sportisti inače ne bi to radili - rekao je Dejvid Valečinski (David Wallechinsky), predsjednik Međunarodnog društva olimpijskih povjesničara.

I da, sigurno je da su fotografije šampiona s medaljama u ustima atraktivne, međutim, ne prođe pobjedničko fotografisanje uvijek bez problema.

Najbolje to zna njemački olimpijac David Mele (Moller), koji je bio srebreni u sankanju na Zimskim olimpijskim igrama 2010. godine.

Nesreća tokom fotografisanja

Naime, on je zbog potreba fotografisanja zagrizao medalju, a zbog iste je na kraju ostao bez zuba.

- Fotografi su htjeli sliku na kojoj medalju držim u zubima. Kasnije na večeri shvatio sam da mi je pukao zub - ispričao je on.

Inače, u Parizu bi se trebalo podijeliti najmanje 987 olimpijskih medalja, a nadamo se da će konačno neka završiti oko vrata bosanskohercegovačkih sportista.

Podsjetimo, u Pariz je otputovalo pet naših sportista, a plivač Jovan Lekić je završio svoje takmičenje. U igri za medalju ostali su Lana Pudar (plivanje), Mesud Pezer (bacanje kugle) i džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.