IZAZVAO LAVINU REAKCIJA

Komentator suspendovan zbog izjave s otvaranja Olimpijskih igara, isto uradio i prije dvije godine

Njemu neće biti dozvoljeno da radi sve do kraja Igara u Parizu, a razlog su riječi izgoverene tokom prijenosa svečanog otvaranja

S otvaranja Olimpijskih igara u Parizu. AP

N. H.

28.7.2024

Poljski novinar Pšemislav Barbiaz (Przemysław Babiarz) mora se pozdraviti s Olimpijskim igrama i prije nego su počele, jer je u subotu, prvog dana takmičenja, suspendovan od svoje medijske kuće. 

Njemu neće biti dozvoljeno da radi sve do kraja Igara u Parizu, a razlog su riječi izgoverene tokom prijenosa svečanog otvaranja. 

Naime, na svečanom otvaranju Žulijet Armanet (Juliette Armanet) je otpjevala pjesmu "Imagine". 

Pomenuta pjesma Džona Lenona (John Lennon) se smatra nezvaničnom olimpijskom himnom, a u njoj nekadašnji član "The Beatlesa" pjeva o svijetu bez neba, nacije i religije. Svijet u kojem bi ljudi živjeli u miru, odnosno vrijednosti i koje Olimpijske igre promovišu.

Međutim, Poljak se narugao tokom prenosa:

- Svijet bez neba, nacija i religija. Ova vizija mira koja treba da se odnosi na sve ljude. Nažalost, to je vizija komunizma! - kazao je.

Zvuči nevjerovatno, ali pomenuti novinar se i prije dvije godine također rugao ovoj pjesmi na otvaranju ZOI u Pekingu. Tada je dobio samo upozorenje, ovoga puta je ostao bez OI.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.