GIMNASTIKA

Majci na samrti obećao da će otići u Pariz: Sad je u finalu Olimpijskih igara

Ona me od moje četvrte godine vodila na treninge i bila je moja najveća podrška u karijeri, rekao je svojevremeno

Aurel Benović. Igor Kralj/PIXSELL

N. Aj.

27.7.2024

Prvi put u historiji Olimpijskih igara Hrvatska ima dva predstavnika u finalima gimnastičkih natjecanja. Osim Tina Srbića, srebrnog iz Tokija, koji je dominantno prošao kvalifikacije na preči, u finalu preskoka bit će Aurel Benović, 24-godišnji olimpijski debitant iz Osijeka.

Benović se na Igre u Parizu kvalificirao zahvaljujući vježbi na parteru, u kojoj je 2020. bio evropski viceprvak, ali to je bilo dovoljno da stekne pravo nastupa i u bilo kojoj drugoj disciplini, piše Index.hr.

Pun pogodak

Odabrao je preskok, koji je sve intenzivnije trenirao posljednjih godina, što se pokazalo kao pun pogodak.

Emotivno ispražnjen, ni sat vremena kasnije odradio je vježbu na tlu, napravio nekoliko greškica, a iskoračivanje iz partera koštalo ga je oduzimanja bodova i boljeg rezultata, ali i jedno finale je veličanstven uspjeh, pa makar ga izborio u "pričuvnoj" disciplini.

Štoviše, izvede li u finalu dva tako teška i pravilno izvedena preskoka poput drugog iz kvalifikacija, Benović bi mogao učiniti ono što niko od njega nije očekivao - osvojiti olimpijsku medalju, koja bi bila vrhunac njegovog emocijama nabijenog puta u Pariz.

Aurel Benović. Igor Kralj/PIXSELL

Svaki sportaš ima svoju posebnu životnu priču, a Aurelovu je obilježila prošlogodišnja tragedija. Još kao dječak izgubio je oca, a prije nepunu godinu ostao je i bez majke, i to samo nekoliko sedmica nakon što joj je spasio život oživljavajući je kad joj je pozlilo. Ta se životna tragedija samo nadovezala na tešku povredu stopala zbog koje je propustio lanjsko Svjetsko prvenstvo.

- Moja životna lekcija je bila iz filma strave. Budeći se ujutro u 7:30 zatekao sam mamu u ne najboljem fizičkom stanju, ali kao i svaki dan, s obzirom na to da je već dugo bolesna, mislio sam kako će popiti svoje lijekove, opet će se to smiriti. No nažalost to ovog puta nije bilo tako... Samo se srušila.

Zovem Hitnu, plačem, oživljavam vlastitu majku. Srce joj je stalo. Pravovremenom reakcijom i brzim dolaskom liječničke službe ponovno se vratila i nadam se da će se brzo oporaviti - napisao je na društvenim mrežama Benović prošlog ljeta.

Nažalost, samo nekoliko sedmica kasnije, majci više nije bilo spasa.

- Završila je u bolnici i recimo da se oporavila od toga, no morala je ići na operaciju srca. I, nažalost, preminula je tijekom te operacije. Obećao sam mami prije nego što je preminula da ću se potruditi bez obzira na sve, da ću pokušati izboriti odlazak na Olimpijske igre.

Ona me od moje četvrte godine vodila na treninge i bila je moja najveća podrška u karijeri, tako da ću se potruditi prvenstveno zbog nje, zbog obećanja koje sam dao i njoj i sebi - ispričao je nešto kasnije u razgovoru za Sportske novosti.

Termin finala

Obećanje je ispunio u aprilu na takmičenju Svjetskog kupa u Dohi, posljednjem na kojem je mogao osigurati put u Pariz. Šanse su mu bile male, ali osvajanjem četvrtog mjesta i poklapanjem drugih rezultata ugrabio je zadnje mjesto na Igrama među parterašima.

Ko bi rekao da će mu to otvoriti plasman u finale u drugoj disciplini. Većina specijalista za vježbe na tlu bira upravo preskok kao svoju drugu disciplinu, a Benović je pokazao da i u njoj ima potencijala za velike stvari pobijedivši na mitingu Svjetskoga kupa u Osijeku početkom aprila, dvije sedmice prije završnice u Dohi. To mu je bila prva pobjeda u karijeri u preskoku, a sad je u toj disciplini olimpijski finalist.

Na kojem će mjestu završiti i hoće li možda opet iznenaditi konkurenciju i osvojiti medalju, gledaoci će saznati u nedjelju, 4. augusta, kad je termin finala zakazan za 16 sati i 24 minute. Dan kasnije. 5. augusta, Tin Srbić branit će srebro na preči iz Tokija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.