FRANCUSKA

Olimpijski plamen obišao važne historijske i sportske lokacije u Parizu

Olimpijski plamen je "noćio" u Gradskoj vijećnici

Olimpijske igre u Parizu. Paris 2024

FENA

16.7.2024

Nakon što je olimpijski plamen stigao u Pariz u nedjelju, baklja je u ponedjeljak obišla mnoge dijelove francuske prijestolnice, za tu zemlju posebno važne historijske i sportske lokacije, javila je novinska agencija AFP.

Olimpijske igre

Olimpijski plamen je stigao u Pariz u nedjelju, 12 dana prije početka Olimpijskih igara, a putovanje baklje kroz glavni grad započelo je ispred Trijumfalne kapije, gdje ju je pozdravio i predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron). Zatim su je mnogi poznati Francuzi prenosili kroz grad i posjećivali najpoznatije turističke atrakcije, kao i mjesta od historijskog značaja u Parizu ili povezana sa sportom.

Olimpijski plamen je "noćio" u Gradskoj vijećnici, a u ponedjeljak se njegovo putovanje kroz Pariz nastavilo. Baklja nije ostala samo u centru grada već je odnesena i na periferiju, u manje poznate i manje izložene četvrti. Među ostalim, posjetili su je u četvrti Chapelle, gdje su je odveli i u dvoranu Port de la Chapelle, jedini objekt u Parizu izgrađen potpuno nov i namijenjen za Igre 2024.

U centru grada, plamen je, između ostalog, obišao Montmartre i crkvu Sacre-Coeur, a došao je i do poznatog kabarea Moulin Rouge, te zatim nastavio do Trijumfalne kapije i Jelisejskih polja.

Baklju su također donijeli na teniske terene Rolan Garosa, a kasnije na mjesto gdje je nekad bio velodrom D'Hiver. Ovaj  velodrom ušao je u mračnu hidtoriju Pariza kao mjesto gdje su Židovi nakon masovnih hapšenja tokom Drugog svjetskog rata čekali deportaciju u koncentracijske logore. Među nositeljima baklje bio je i 94-godišnji Leon Levkovic (Lewkowicz), preživjeli holokausta, izvještava AFP.

Nastavila put

Duž obala Sene, baklja je nastavila put prema Nacionalnom institutu za sport (Insep), koji se smatra vrstom "tvornice" francuskih sportskih zvijezda, u četvrti Bois de Vincennes.

Tu večer su baklju odnijeli do jednog od najprepoznatljivijih simbola Francuske i Pariza, Ajfelovog tornja. Na vrh, koji je obično zatvoren za javnost, donijeli su je dvostruka olimpijska prvakinja u judou Clarisse Agbegnenou i predsjednik organizacijskog odbora igara Tony Estanguet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.