OSTALI SPORTOVI

Putin je znao za doping !

Avaz Sport

26.2.2018

Grigorij Rodčenkov, uzbunjivač Međunarodne antidoping-agencije i bivši direktor Moskovskog antidoping-laboratorija, ne prestaje da iznosi optužbe protiv nacionalnih selekcija, ali ukazuje i na veliki problem u samom Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK).

Rodčenkov je u razgovoru za BBC naveo da su mnoge nacionalne federacije svjesne upotrebe nedozvoljenih sredstava, ali nisu zainteresirane za rješavanje tog problema.

- U svijetu sporta postoje oni nepopravljivi, oni koji, bez obzira na kazne, nastavljaju da ilegalno transportuju, prodaju, ali i koriste doping. Mi moramo takve stvari kazniti, iako, generalno, mnoge zemlje nisu zainteresirane da optuže svoje vodeće sportiste – izjavio je Rodčenkov.

U strahu za vlastiti život, Rodčenkov je promijenio ne samo mjesto boravka nego i lični opis.

Dodaje i da olimpizam može umrijeti ukoliko ne dođe do radikalnih reformi MOK-a u sistemu borbe protiv “prljavih” takmičara te da je ta organizacija falsificirala antidoping-pokret, koji je sabotiran i od međunarodnih sportskih federacija.

Novinarima je, takođe, naveo da je upoznat i s dopingom u Velikoj Britaniji, ali nije htio navoditi imena problematičnih sportista.

- Ne želim reći sada, pred kamerama, ali svjesan sam ekstremno sumnjivih slučajeva u britanskom sportu.

Još jednom je ponovio direktnu umiješanost državnog vrha u sistematski doping na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

- Vitalij Mutko znao je apsolutno sve što se događa i raportirao je direktno predsjedniku Putinu.

Mutko mi je sam rekao da to radi. Putin je demantirao, ali je to uobičajena situacija – rekao je Rodčenkov.

Plaši se odmazde

Novinari BBC-ja posjetili su Rodčenkova na tajnoj lokaciji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rus je za vrijeme intervjua imao masku na licu, jer se boji odmazde svojih sunarodnika. Uvjeren je da će, ukoliko se vrati u Rusiju, biti zatvoren i mučen, najvjerovatnije u nekoj psihijatrijskoj klinici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.