OSTALI SPORTOVI

Farik Muhić za „Avaz“: Tone i tone sam prebacivao preko ruku da bih postao svjetski prvak

Piše: A. KOVAČEVIĆ

7.11.2017

Dvadesetpetogodišnji Farik Muhić iz Vareša postao je svjetski prvak u powerliftingu nastupajući kao dio reprezentacije Bosne i Hercegovie na WUAP Svjetskom prvenstvu održanom u Pragu. Muhić je nastupio u disciplini benchpress u kategoriji do 140 kilograma i podigao težinu od 235 kilograma!


Preko 700 takmičara

Pored 30 zemalja svijeta i preko 700 takmičara, Muhić je svojim trudim i radom ostvario vrhunski rezultat, te prestavio BiH u najboljem svjetlu. 

- Pripreme za prvenstvo u Češkoj su trajale intenzivno 4 mjeseca. Tone i tone sam prebacivao preko ruku da bi uspio – kaže Muhić, te dodaje je postati svjetski prvak zaista nevjerovatan osjećaj.

Ovaj mladić kaže da je imao tešku konkurenciju, ali da je uvijek bilo, pa i sada „neka najjači pobjedi“.

- Pored ovog prvenstva, prošle godine sam se na nagovor prijatelja prijavio na Međunarodno takmičenje u powerliftingu u Hrvatskoj, gdje sam podigao 280 kg i osvojio prvo mjesto u disciplini deadlift – navodi Muhić.

Velika podrška

Trenutni svjetski prvak ovim sportom počeo se baviti uz svoje prijatelje koji su duže od njega bili u powerliftingu.

- Od malena sam se bavio sportom, ali sam uvijek dizao tegove i to je najviše i privlačilo. Omladina se sve više opredjeljuje za ovaj sport što je veoma pozitivno. Ja sam naišao na veliku podršku, ali što se tiče konkretno powerliftinga u BIH uvijek su svi bili jedni uz druge – kaže Muhić.

Inače, na Powerlifting World championships 2017, boje Bosne i Hercegovine pored ovog Varešanina branili su i Irfan Muhić, Mahir Moro, Sejfo Šehović, Mirza Muratović, Samir Ademović i Marko Trivković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.