OSTALI SPORTOVI

Sportske priče iz proteklih 25 godina sublimirane u “Olimpijski spomenar”: Kapitalno djelo Branka Tomića

Piše: A. M.

16.10.2017

U okviru nedavnog obilježavanja i proslave 25 godina Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine promovirana je knjiga “Olimpijski spomenar” autora Branka Tomića, nakadašnjeg urednika sportske redakcije “Oslobođenja”, koji danas živi u Švedskoj. Ovo kapitalno djelo, koje je izdao OKBiH, sublimiralo je sva sportska i olimpijska dostignuća i priče u proteklih 25 godina.

- Ideja o “Spomenaru” razvila se prije tri godine u razmišljanju o bh. olimpijskom naslijeđu i aktuelnom trenutku bh. olimpizma. Kada sam zbrajao imena olimpijaca, primijetio sam da se u mnogim tekstovima pojavljuju netačna prezimena, nepotpuni spiskovi te pogrešni podaci o mjestu rođenja sportista. Počeo sam da tragam i tako sam otkrio da je prvi učesnik Igara rođenjem vezan za Bosnu Austrijanac Hajnrih Raus (Heinrich Rauss), koji je na Olimpijskim igrama 1912. u Štokholmu branio boje Carevine u hrvanju, a prvi “domaći olimpijac” Čapljinac Aleksandar Spahić, koji je 1924. u Parizu nastupao u petoboju za Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca – rekao je Tomić.

Posebnu zahvalnost Tomić duguje Olimpijskom komitetu BiH.

- Rukovodnim organima i administraciji OKBiH dugujem ogromnu zahvalnost, posebno članovima Predsjedništva Marijanu Kvesiću, Siniši Kisiću i Izetu Rađi i generalnom sekretaru Saidu Fazlagiću, koji su mi od početka do kraja pružali bezrezervnu podršku. Bez te pomoći ne bi bilo “Olimpijskog spomenara” – rekao je Tomić.

Brojne nagrade 

Branko Tomić rođen je 1. januara 1948. u Drvaru. U srednjoškolskim danima pisao je poeziju i počeo se baviti novinarstvom. Sedam puta je nagrađivan godišnjim novinarskim nagradama “Oslobođenja” i Udruženja novinara BiH. Prvi je dobitnik nagrade “Sreto Šćepanović” za dostignuća u sportskom novinarstvu (1981). Profesionalnu novinarsku karijeru završio je u Švedskoj u “Bosanskoj pošti”, nezavisnim novinama za Bosance i Hercegovce u Skandinaviji. U ovoj zemlji objavljivao je priloge o BiH u najuglednijim časopisima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.