BRILJANTNA PARTIJA

Esmir Bajraktarević oduševio u debiju za reprezentaciju BiH protiv Nizozemske: "Zmajevi" dobili novu zvijezdu

Esmir Bajraktarević je ono što je bilo potrebno "Zmajevima“ – osim svježe krvi, donio je i mladalačke drskosti

Bajraktareviću na asistenciji prvi čestitao Džeko. N/FSBiH

9.9.2024

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine neslavno se provela na gostovanju kod Nizozemske u okviru 1. kola Lige nacija. 

Poraženi su "Zmajevi“ s visokih 5:2, koji možda i ne prikazuju realno stanje stvari, ali jasno je da selektor Sergej Barbarez ima nekoliko rupa koje mora početi krpiti, čim prije, tim bolje.

Međutim, u svemu negativnom povezanom s utakmicom, proizašla je jedna vrlo pozitivna stvar koja je mnogo važnija od same utakmice.

Bosna i Hercegovina je dobila novu zvijezdu – Esmira Bajraktarevića. Brzonogi krilni napadač upisao je debi u Ajndhovenu, a da je svježa krv dobra, dokazao je poslije pet minuta, kada je fenomenalno uposlio Edina Džeku za drugi pogodak naše reprezentacije i povratak u život, prije nego što smo primili pogodak.

Svježa krv

Reprezentacija BiH dugo je čekala igrača koji će u budućnosti moći preuzeti uzde od Džeke, ali niko nije očekivao da će mladi Bajraktarević tako brzo pokazati da je on taj igrač.

Kako je u prethodnim razgovorima za "Dnevni avaz“ uvijek govorio, Edin Džeko mu je bio idol, a snimak kako šutira loptu u njegovom dresu dok je bio dječak je vrlo brzo postao viralan. Sada mu je uspio i asistirati.

Bajraktareviću na asistenciji prvi čestitao Džeko. Instagram / Esmir Bajraktarević

Esmir Bajraktarević je ono što je bilo potrebno "Zmajevima“. Osim svježe krvi, donio je i one mladalačke drskosti, pa je tako veteranu Vutu Veghorstu (Wout Weghorst) „provukao“ loptu kroz noge, prije nego što ga je nizozemski gorostas faulirao.

Mladi fudbaler Nju Ingland Revolušna, za koji briljira u MLS-u, pokazao je da će se na njega moći računati.

Pohvale veterana

Za naše veterane nije rijetkost da nekoga pohvale, ali ako svi poslije utakmice ukažu na jednog igrača, onda je zaista riječ o pravom igraču.

Tako je 19-godišnjaka prvo pohvalio kapiten i njegov heroj iz djetinjstva Edin Džeko.

- Vidjelo se odmah, mali je odmah ljubio grb BiH, i to treba da se cijeni. Sigurno da je još mlad i treba da mu se da vremena, ako bude grešaka – kazao je Džeko poslije utakmice, a onda je govorio i Ermedin Demirović o Bajraktareviću:

- Imamo dobru generaciju, imamo dobrih igrača, mali Esmir što je došao iz Amerike odigrao je top utakmicu. Imao m**a da radi šta god hoće, šta je htio.

Selektor je, ipak, iskusnije rekao da se treba paziti šta se govori, ali je nemoguće povjerovati da majstoru, kakav je Barbarez bio, nije bilo toplo oko srca kad je vidio kako mlađahni ofazivac "prodaje fore“ svojim čuvarima.

Reprezentaciji BiH sada slijedi gostovanje na Puškaš Areni selekciji Mađarske, pa je moguće da će Bajraktarević dobiti šansu od samog starta da zaigra i pokaže magiju u nogama.

O idolu

Zbog Džeke je zaigrao, a njemu je i asistirao, evo kako je ranije govorio za "Avaz“ mladi fudbaler.

- Odrastao sam gledajući Džeku. Ako se mogu dobro sjetiti, on je prvi igrač zbog kojeg sam zaigrao fudbal. On je imao veliki utjecaj na mene – istakao je ranije za "Dnevni avaz“ Esmir Bajraktarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.