VELIKA PROMJENA

UEFA mijenja sistem kvalifikacija za Euro 2028. godine: BiH ne raduju ove promjene, kao ni susjede

UEFA bi navodno trebala potvrditi 10. oktobra da će čak pet zemalja zajedno organizovati Euro 2028

U kvalifikacijama će se naći i domaćini. AP

N. H.

18.9.2023

Krovna kuća evropskog fudbala (UEFA) već smišlja planove za Evropsko prvenstvo 2028. godine.

UEFA bi navodno trebala potvrditi 10. oktobra da će čak pet zemalja zajedno organizovati Euro 2028. godine, a pripremljeno je novo pravilo.

Do sad je bilo uobičajeno da domaćin prvenstva ne igra kvalifikacije, odnosno da se pripremaju prijateljskim utakmicama.

Međutim, UEFA je odlučila da će Engleska, Škotska, Vels, Irska i Sjeverna Irska, pet UEFA-inih članica, igrati kvalifikacije.

Isto tako je odlučeno da će se sačuvati dva rezervna mjesta za dvije najbolje reprezentacije domaćina koji se ne uspiju kvalifkovati. 

Ova odluka će sigurno otežati reprezentaciji Bosne i Hercegovine da se plasira, pošto je većina selekcija domaćina kvalitetnija i nalaze se u prednosti na našu selekciju.

Odluka da u kvalifikacijama učestvuju Engleska i Škotska svakako ne idu u prilog ni našim susjedima, pošto će i njihov put postati teži.

Vrijedno pomena je da će najteže ovo pasti dvjema selekcijama koje izpore put na Euro kroz kvalifikacije, ali će svoje mjesto predati domaćinima koji to ne uspiju.

Naravno, na Evropskom prvenstvu 2024. godine će učestvovati 24 selekcije, a moguće je da će se iz ovog razloga i povećati broj selekcija na sljedećem, kao i detaljno objašenjenje UEFA-e za kvalifikacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.