IN MEMORIAM

Sahranjen bivši predsjednik FK Željezničar Esad Ibrahimović

Još jedan Željovac otišao je na put bez povratka, rekao je Jelić u oproštajnom govoru

Zdenko Jelić održao prigodan govor. AVAZ

Piše: G. Š.

14.2.2022

Zdenko Jelić se oprostio od rahmetli Ese Ibrahomoviće. Avaz

Danas je u sarajevskom Gradskom groblju Vlakovo sahranjen Esad Ibrahimović, bivši predsjednik Kluba od 1985. do 1987. godine, te nekadašnji direktor i član Upravnog odbora klub s Grbavice.

- Još jedan Željovac otišao je na put bez povratka. Otišao je čovjek koji je pripadao galeriji legendarnih predsjednika FK Željezničar. Otišao je veliki čovjek i predsjednik koji je puno učinio za klub. Otišao je "El grane prezidente"! Otišao je Eso Ibrahimović! U upravu kluba ušao je sredinom osamdesetih godina. Došao je tiho ali se ubrzo vidjeli o kakvom kapacitetu se radi. Jako brzo se očitovao kao veoma sposoban i odgovoran, a iznad svega korektan čovjek i saradnik. Nedugo potom preuzima funkciju prvog čovjeka kluba. Tada počinje zvijezdani hod kluba, stvara se ona čuvena UEFA generacija koja kreće ka fudbalskom Olimpu, istakao je u svom govoru nekadašnji generalni sekretar FK Željezničar Zdenko Jelić i dodao:

- Bio je čovjek od koga su mnoge stvari u klubu zavisile, pogotovo kad je došli do neizbježne smjene generacija. Bio je neko na koga su se svi u Želji mogli upotpunosti osloniti. Njegovim djelovanjem u klubu, mnoge stvari su se mijenjale iz dana u dan, iz godine u godinu. Volili su ga i cijenili svi, počev od saradnika, navijača, fudbalera... A naročito fudbaleri!

Sa njima je znao uspostaviti suptilne relacije zasnovane na korektnosti, poštenju i iskrenosti.

- Neobjašnjen fluid ih je povezivao. Istinski su ga voljeli i poštovali. U svom radu, stalno je težio da se sve što je obećano i nagoviješteno, odradi i ispuni. I to, po mogućnosti i prije utvrđenog roka, nevezano o čemu se radi. Nevjerovatno je držao do date riječi, do obraza! Pored svesrdnog angažmana u klubu, iskazao se i potvrdio svoje ljudske i radne kvalitete u djelovanju u Skupstinin grada Sarajeva kao direktor Zavoda za izgradnju grada Sarajeva, kao direktor Sarajevostana, direktora GP Put.



Značajan je njegov doprinos u radu Organizacionog komiteta 14. Olimpijskih igara održanih u Sarajevu

- Iza sebe je uvijek ostavljao sjajno urađena djela i poslove. Uvijek vedar, nasmijanu i hiperaktivan. Bio je poznat po "šarmantnom humoru" koji plijenio i šarmirao sagovornika i društvo u kojem bi se nalazio. Nama, koji smo ga dobro znali i radili s' njim, istinski će nedostajati! Neponovljiv je bio u mnogim stvarima. Jedan jedini, rekao je Jelić

Poslije rata, iako nije bio na funkciji u FK Željezničar, nije se štedio.


- Svo svoje znanje plodonosnog života nesebično je podario svom Želji. A ja, kao tvoj bliski saradnik u vrijeme tvog "predsjenikovanja" u Želji, sretan sam sto sam te poznavao, a ponosan što smo više nego uspješno sarađivali i dosta toga sjajno odradili! Ne mogu, a da ne spomenem naša lijepa druženja, druženja za sva vremena i nezaborav! "Eli grande prezidente", počivaju u miru i neka ti je laka zemlja bosanska, zaključio je Zdenko Jelić.

- FK Željezničar izražava najiskrenije saučešće porodici, prijateljima i svim ožalošćenima. Rahmet ti duši, istaknuto je sa sarajevske Grbavice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.