OTKRIĆE

Pronašli ostatke sjedišta aviona u kojem je stradao nogometaš

Potraga za pilotom Dejvidom Ibotsonom i nogometašem Emilianom Salom prekinuta je tri dana nakon što je njihov avion nestao iznad Engleskog kanala

Avion nestao pri povratku u Kardif. Arhiv

Avaz.ba

30.1.2019

Britanska agencija za civilno zrakoplovstvo objavila je da su na plaži na sjeverozapadu Francuske nađeni dijelovi sjedišta za koje se vjeruje da pripadaju avionu u kojem su prošlog ponedjeljka nestali pilot i Kardifov nogometaš Emilijano Sala (Emiliano).

- Pronašli smo dva komada avionskog sjedišta za koje vjerujemo da pripadaju avionu u kojem je letio Sala - objavili su privatni istražitelji koje je unajmila porodica argentinskog nogometaša.

- Odradili smo preliminarna testiranja i zaključili smo da je vrlo vjerovatno kako se radi o sjedalima, odnosno jastučićima iz nestalog aviona - objavili su iz kompanije "Air Accidents Investigation Branch".

Porodica nastavila privatnu potragu

Potraga za pilotom Dejvidom Ibotsonom (David Ibbotson) i nogometašem Emilijanom Salom prekinuta je tri dana nakon što je njihov avion nestao iznad Engleskog kanala.

Sala je putovao iz Nanta u Kardif Siti, za koji je potpisao u transferu od 17 miliona eura. Išao se oprostiti od saigrača u Nantu, gdje ga je trenirao Vahid Halilhodžić, sjeo je u avion, ali on nikad nije stigao u Kardif.

Nakon što je potraga prekinuta jer nije bilo traga avionu, porodica Emilijana Sale odlučila je nastaviti potragu. Sakupili su više od 300.000 eura) da pronađe nestali avion. 

Pronašao već 24 olupine

- U ovom poslu nema garancija, ali šanse da ga pronađemo su dobre. Problem je što je to mali avion, područje je veliko i ima dosta drugih olupina, a i tlo je tvrdo. No, porodica je odlučna i nećemo odustati - rekao je Mearns, koji je već pronašao 24 olupine i koji će u potrazi za nestalim avionom koristiti poseban brod s najsavremenijom tehnologijom i malom podmornicom.

Mearns je zajedno s porodicom nestalog nogometaša sjeo je u avion i preletio područje iznad Engleskog kanala za koje se vjeruje da je mjesto nestanka aviona.

- Ako pronađemo avion, prepustit ćemo sve policiji i vlastima - dodao je Mearns.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.