U 73. GODINI

Preminuo Martin Amis, bio jedan od najslavnijih britanskih romanopisaca

Amis je najpoznatiji po svom romanu "Money" iz 1984. i djelu "London Fields" iz 1989. godine

Martin Amis. Printscreen

H. J. I.

20.5.2023

Martin Amis, jedan od najslavnijih britanskih romanopisaca svoje generacije, preminuo je u 73. godini.

Amis je najpoznatiji po svom romanu "Money" iz 1984. i djelu "London Fields" iz 1989. godine. Napisao je desetke romana i publicističkih knjiga, a mnogi ga smatraju jednim od najutjecajnijih pisaca svoje ere.

Krenuo očevim stopama

Rođen 1949. u Oksfordu, bio je sin romanopisca i pjesnika Kingslija Amisa (Kingsley). Krenuo je očevim stopama, a njegov prvi roman bio je "Rachel Papers" objavljen 1973. dok je radio u Times Literary Supplementu, osvojio je nagradu Somerset Maugham sljedeće godine.

"Rachel Papers" bio je prvi u nizu značajnih djela koja se, uz djela suvremenika poput Kristofera Kičensa (Christophe Hitchens), Salmana Rušdija (Rushdi) i Iana Mekevana (McEwan), smatraju ključnim djelima 1980-ih.

Najhvaljenije djelo

"Money", objavljen 1984., bio je njegovo najhvaljenije djelo i postao je jedan od najslikovitijih romana desetljeća. Radnja knjige, smještena je u Njujorku i Londonu te prati reditelja reklama dok pokušava snimiti svoj prvi dugometražni film, a temeljila se na Amisovom vremenu koje je proveo kao scenarista za "Saturn 3", naširoko kritikovanom naučno-fantastičnom filmu.

Njegovo djelo često je bilo obilježeno mračno komičnom tematikom i satirom. Također, se često vraćao temi holokausta tokom svoje karijere.

Amis je također bio poznat kao javni intelektualac i često kontroverzni komentator aktualnih događaja i politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.