ZNAK ZAHVALNOSTI

Grčka ponudila državljanstvo porodici Toma Henksa

Odluka danas objavljena u vladinom službenom listu

Tom Henks sa suprugom Ritom Vilson. Agencije

Fena

14.1.2020

Grčka vlada ponudila je državljanstvo Tomu Henksu (Hanks), njegovoj supruzi i djeci, u znak priznanja porodici za pomoć žrtvama smrtonosnih požara u blizini Atine u 2018.

Prošlog mjeseca grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos je potpisao počasno priznanje koje omogućava 63-godišnjem glumcu, koji je proveo nedavni ljetni odmor u porodičnom domu na grčkom otoku Antiparos, da dobije grčko državljanstvo.

Odluka, koja je danas objavljena u vladinom službenom listu se odnosi i na Hanksovu suprugu, glumicu i producenticu Ritu Vilson (Wilson), i njihova dva sina, Čestera (Chester) i Trumana.

U šumskim požarima poginulo je više od 100 ljudi u julu 2018., kada su se proširili na priobalni grad Mati i ostala obližnja turistička mjesta istočno od Atine.

- Porodica Hanks dala je signal širom svijeta za hitnu akciju pomoći svojim sugrađanima ugroženim požarima - navodi se u ukazu datiranom na 27. decembar. Dodaje se da su njihovi napori pomoći pružili "izuzetnu uslugu za Grčku".

Počasno državljanstvo po grčkom zakonu može se dati ljudima "koji su pružili izuzetnu službu zemlji i čija naturalizacija služi javnom interesu".

Henks je postao pravoslavni hrišćanin prije drugog braka 1988. s Ritom Vilson, koja je grčkog i bugarskog porijekla.

U svom postu na Instagramu prošle sedmice, Henks je napisao: „Počinjem 2020. kao počasni građanin Grčke! Kronia pola! (mnogo godina pred nama!) Hanx“.

Na postu je prikazana Henksova sjenka kako drži lijevu ruku nasuprot drevnog grčkog kipa, prenosi Associated Press.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.