FILSMKA SMOTRA

Filmski festival u Veneciji: "The Room Next Door" je najbolji film, a Nikol Kidman najbolja glumica

Ovaj festival jedan je od najpoznatijih i najprestižnijih

Pedro Almodovar. AP

E. T.

7.9.2024

Ovogodišnji Filmski festival u Veneciji službeno je završio. Prikazani su svi filmovi u i izvan konkurencije, a sve je kulminiralo dodjelom nagrada. Ovaj festival jedan je od najpoznatijih i najprestižnijih a nerijetko filmovi prikazani u Veneciji dođu i do pozornice Oscara.

Cijela lista dobitnika

Zlatni lav

Zlatni lav najprestižnija je i najveća nagrada s Filmskog festivala u Veneciji te označava nagradu za najbolji film. Venecija je tako ove godine najboljim filmom proglasila film The Room Next Door. Film je to koji je također na premijeri dobio najduži aplauz, čak 17 minuta. Riječ je prvom dugometražnom filmu na engleskom jeziku španjolskog redatelja Pedra Almodóvara. Glavne uloge su ostvarile Tilda Swinton i Julianne Moore, a više o filmu saznajte na linku.

Nagrada žirija

Nagrada žirija (Grand Jury Prize) smatra se nagradom za drugo mjesto uz glavnu nagradu, Zlatnog lava. Na ovogodišnjem izdanju festivala dodijeljena je filmu Vermiglio. To je ime sela u kojem je smještena radnja filma 1944. godine. Dolazak dezertera Pietra u obitelj mjesnog učitelja i njegova ljubav prema učiteljevoj najstarijoj kćeri promijenit će tijek svačijeg života.

Posebna nagrada žirija

Posebna nagrada žirija (Special Jury Prize) smatra se trećom najprestižnijom nagradom na festivalu te se također dodjeljuje za film. Ove godine osvojio ga je film April redateljice Dee Kulumbegashvili. Ova drama prati Ninu, ginekologinju koja se suočava s optužbama nakon smrti novorođenčeta. Njezin život podvrgnut je ispitivanju tijekom istrage. Ustraje u svojim medicinskim dužnostima, odlučna pružiti skrb koju drugi oklijevaju ponuditi, unatoč rizicima

Srebreni lav

Nagrada Srebreni lav (Silver Lion) nagrada je koja se upućuje najboljem redatelju dugometražnog filma. Srebrenog lava je ove godine osvojio redatelj Brady Corbet za film The Brutalist. Film u tri sata i 35 minuta prati život mađarskog iseljenika u Americi koji radi kao arhitekt. Život mu promijeni jedan bogati i moćni klijent.

Volpi kup za najbolju glumicu

Najboljom glumicom na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji proglašena je Nicole Kidman! Ona je u Veneciji imala premijeru filma Babygirl u kojem glumi poslovnu ženu na visokom položaju koja se upusti u aferu s puno mlađim kolegom (Harris Dickinson).

Volpi kup za najboljeg glumca

Najbolji glumac je francuski glumac Vincent Lindon za glavnu ulogu u filmu The Quiet Ones. Film prati Lindona kao udovca i roditelja, Pierrea. On se muči razumjeti ideologiju koja privlači jednog od njegovih sinova. Promjena njegovog sina testira Pierreovu sposobnost da održi njihovu vezu. Film je smješten u pozadinu Francuske nakon svibnja 1968.

Zlatna Osella za najbolji scenarij

Zlatna Osella (Golden Osella) dodjeljuje se scenaristima za najbolji scenarij, a ove godine dobitnici su Murilo Hauser i Heitor Lorega za scenarij filma I’m Still Here. Riječ je o brazilskom filmu smješten u vrhunac diktature 1971. godine. Prati majku koja je prisiljena nastaviti sa životom kada njezinu obitelj slomi čin proizvoljnog nasilja.

Nagrada Marcello Mastorianni

Nagrada Marcello Mastorianni nagrada je koja se daje zvijezdi u usponu. Najčešće to budu novi glumci ili glumice, a ove godine, nagrada je otišla u ruke glumcu Paulu Kircheru. Riječ je o 22-godišnjem francuskom glumcu koji predvodi film And Their Children After Them. Film je smješten u istočnu Francusku te prati dvoje tinejdžera u ‘ljetu njihovih života’ dok veslaju ukradenim kanuom do udaljene obale jezera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.