RECEPTI

Ukusni pileći fileti

Iscijedite sok dvije mandarina pa ga umiješajte u zdjelu s nasjeckanim peršunom, bijelim lukom, paprikom, čilijem i dvije kašike ulja

Fileti. Facebook

Z. K.

28.3.2024

Sastojci: 3 mandarine, 0.35 šoljica peršunovog lista, 2 čehna bijelog luka, 2 kašičice paprike u prahu, 0.50 kašičice čilija u prahu, 60 ml maslinovog ulja, 95 g krušnih mrvica, 60 g maslina zelenih, 4 fileta pilećih prsa, 125 g dimljene kobasice, 0.35 šoljice peršunova list.

Priprema:

1. Iscijedite sok dvije mandarina pa ga umiješajte u zdjelu s nasjeckanim peršunom, bijelim lukom, paprikom, čilijem i dvije kašike ulja. Začinite solju i biberom.

2. Potom izmiješajte krušne mrvice, masline i dvije kašike peršunove mješavine.

3. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Istucite meso pa ga nadjenite mješavinom krušnih mrvica i maslina bez koštica. Zarolajte i učvrstite čačkalicama.

4. Ugrijte preostalo ulje u velikoj vatrostalnoj tavi za pečenje i pecite piletinu oko pet minuta u njoj, neprestano je okrećući, sve dok ne porumeni. Prelijte je preostalom mješavinom peršuna i premjestite u rernu.

5. Pecite je oko 20 minuta, izvadite i ostavite pet minuta da odstoji. Ogulite mandarine i uklonite im kožicu.

6. Pecite kobasice u tavi, dodajte mandarine pa pirjajte minutu ili dok se dovoljno ne ugrije. Ubacite listove peršuna. Razrežite piletinu i poslužite s kobasicama. Prelijte preko jela preostalu tekućinu iz tave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.