Sastojci: 2 srednje velika krompira s visokim postotkom škrobi, 2 kašike maslaca.
Priprema:
1. Krompire do pola skuhajte u posoljenoj vodi, pa pustite da se skroz ohlade.
2. Kad se krompir ohladi, naribajte ga na trakice i po želji začinite solju i biberom. Planirate li uz rösti poslužiti pire od jabuke ili slatke džemove, možete improvizirati i s nekim konkretnijim začinima poput cimeta, koji će komplimentirati ovom jelu.
3. U tavi zagrijte 1 kašiku maslaca, pa na vruću podlogu stavite naribane krompire složene u krug i pecite nekoliko minuta na umjerenoj vatri.
4. Drvenom špatulom nježno „stisnite“ naribane krompire i pustite peći još otprilike pet minuta.
5. Okrenite „palačinku“ od krompira, pa pecite drugu stranu 10-ak minuta, dok ne postane zlatno-žuta.