Svileni tofu je dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla. Ima puno mekšu teksturu od običnog tofua pa se baš zato često koristi za pripremu raznih umaka i krema. Nezaobilazan je dio i pripreme različitih slastica.
Svileni tofu je jedan od glavnih sastojaka i ove ukusne pite koja mu daje kremastu teksturu i iznenađujuću dozu bjelančevina. Proteinski udio povećava i dodatak maslaca od kikirikija u prahu koji se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili u webshopovima.
Ako želite pitu u potpunosti napraviti bez namirnica biljnog porijekla, med u kremi zamijenite za javorov sirup ili agave.
Sastojci za podlogu
50 g zobenog brašna
50 g bademovog brašna
50 g rastopljenog maslaca
2 kašike šećera
prstohvat soli
Sastojci za kremu
450 g svilenog tofua sa sobne temperature
340 g tamne čokolade
60 g meda
4 kašike maslaca od kikirikija u prahu
1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Priprema pite od čokolade i kikirikija
Zagrijte rernu na 180 stepena.
Napravite podlogu: pomiješajte zobeno i bademovo brašno, med, šećer i malo soli. Dobivenu smjesu utisnite u kalup za pite promjera 22 centimetara.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni oko 10 do 12 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu svijetlosmeđu boju.
Izvadite podlogu iz rerne i stavite sa strane da se ohladi.
Pripremite kremu: pomiješajte svileni tofu, med, ekstrakt vanilije, maslac od kikirikija u prahu i so u sjeckalici povrća ili dobrom blenderu.
Otopite čokoladu i dodajte u smjesu. Pomiješajte sve zajedno dok ne dobijete svilenkasto glatku smjesu.
Prelijte smjesu preko ispečene i ohlađene podloge.
Stavite tako pripremljenu pitu u frižider na barem sat da se stisne.
Poslužite pitu sa sezonskim voćem po želji.