Kolač s višnjama preporuka je mnogih ako pitate za ukusnu slasticu koja se brzo priprema.
Pravi, starinski, baš kao što su pravile naše nane i bake uvijek je rado viđen na trpezi u mnogim prilikama.
Sastojci
5 jaja
1,5 čaša šećera
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
2 čaše brašna
1/2 kesice praška za pecivo
400-500 grama višanja
šećer u prahu
vanilin šećer
Priprema
1. Odvojite bjelance od žumanca. Bjelance mikserom umutite u čvrst snijeg, pa im postupno dodajte šećer. Mutite još malo, pa odložite mikser. Dodati žumance, pa ih miješati polako špatulom.
2. Postepeno dodavati ostale sastojke (jogurt, brašno, ulje, prašak za pecivo) i polako ih sjediniti s bjelancima. Kada tijesto bude homogeno, izliti u podmazan pleh koji ste prethodno posuli brašnom.
3. Na tijesto staviti višnje, koje su malo ocijeđene od viška soka. Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača, vrhom nožića ih pogurajte nadolje.
4. Staviti kolač u rernu na 200 stepeni, pa poslije nekog vremena smanjiti na 180 stepeni. Peći ga oko 40 do 60 minuta. Kada se kolač ohladi, posuti ga prah šećerom pomiješanim s vanilinim šećerom i isjeći na kocke.