ITALIJANSKA SLASTICA

Napravite panna cottu

Strukturom slična pudingu, kremasta panna cotta je poprilično neutralnog okusa, ali se zato odlično slaže s voćem i voćnim preljevima

Panna cotta. Printscreen

M. Z.

11.2.2023

Jednostavna italijanska slastica koja u doslovnom prijevodu znači kuhana krema. Strukturom slična pudingu, kremasta panna cotta je poprilično neutralnog okusa, ali se zato odlično slaže s voćem i voćnim preljevima.

Sastojci

Za panna cottu

240 ml punomasnog mlijeka

7 g želatine u prahu

240 ml vrhnja za šlag

100 ml šećera

10 ml ekstrakta vanilije

1 ml prstohvat soli

Prstohvat limunove korice

Ulje za premazati pekače

Za pečeno voće

560 miješanog bobičastog voća (sve veće komade voća prerezati na pola)

10 ml šećera

20 ml limunovog soka

Priprema

Panna cotta

Pripremite želatinu

U lonac srednje veličine dodajte mlijeko te po površini jednoliko posipajte želatinu. Ostavite 5 minuta da nabubri i omekša. Stavite na srednje jaku vatru i pjenjačom umiješajte želatinu u mlijeko kako vam ne bi ostale grudice. Miješajte 2 do 3 minute dok se u potpunosti ne rastopi.

Sjedinite sastojke

Dodajte vrhnje za šlag, šećer, ekstrakt vanilije i dobar prstohvat soli. Nastavite miješati dok se šećer ne otopi, a smjesa se zagrije – otprilike 5 minuta.

Smjesa vam ne bi trebala zakuhati pa smanjite vatru ako primijetite da vam se počela previše zagrijavati. Sklonite s vatre i dodajte koricu limuna.

Ostavite smjesu 15-ak minuta da se ohladi te povremeno promiješajte kako bi se brže ohladila te kako se na površini ne bi stvarala kožica.

Ako vam se baš i ne da miješati, gotovu smjesu možete prekriti plastičnom folijom i spriječit ćete stvaranje kožice.

Ulijte smjesu

Namastite 6 manjih pekača od 180 ml (male posudice za pečenje). Nakon što ih namastite, možete papirnatim ručnikom malo prijeći po rubovima i po dnu kako bi obrisali višak ulja – pekače želite namastiti u tankom sloju.

Iz smjese hvataljkom izvadite limunovu koricu i još jednom dobro izmiješajte, zatim prelijte u staklenu mjericu i jednako razdijelite na pekače. Stavite u hladnjak dok se ne stisne - najmanje 4 sata ili do 2 dana.

Izvadite

Prije posluživanja napunite manju posudu vrućom vodom. Kako biste panna cotte lakše odvojili od pekača, uronite ih u vruću vodu na nekoliko sekundi pazeći da voda ne uđe u pekač.

Ravnu špatulu stavite pod vruću vodu, obrišite ju krpom, zatim pažljivo prijeđite oko rubova pekača kojeg ćete zatim okrenuti na pladanj za posluživanje.

Ako panna cotta ne ispada van, možete pekač malo protresti ili ga lupiti po dnu.

Poslužite

Poslužite nadjeveno pečenim voćem.

Priprema voća

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Voće rasporedite u pekač dimenzija 23x33 cm, posipajte šećerom, dodajte limunov sok i izmiješajte.

Pečenje voća

Ubacite u rernu i pecite 20-ak minuta dok voće ne omekša i postane sočno. Nakon 10-ak minuta pečenja izmiješajte i nastavite peći još 10 minuta. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi do sobne temperature i poslužite.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.