PROBAJTE

Zapečena punjena pileća prsa

Lagano, ukusno i nabrzinu

Ideja za ručak. Printscreen/Instagram

E. Ag.

10.2.2023

Sastojci

– file pilećih prsa

– pureća šunka

– sir u listićima

– 1 luk

– 5 kašika kiselog vrhnja

– 4 dl vode

– vegeta, so, biber

– 2 kašičice gustina

– 10 dkg tvrdog sira

Priprema

Pileći file uzdužno prerezati kako bi se dobili što veći i što tanji odresci.

Svaki odrezak istući kuhinjskim čekićem preko najlonske vrećice kako bi se još utanjio.

Na svaki komad odreska staviti po komadić šunke i sira, preklopiti i zakačiti čačkalicama sa strane. Odreske povegetiti ili posoliti.

Svaki odrezak uvaljati u brašno pa pržiti na vrućem ulju s obje strane dok ne porumeni.

Izvaditi odreske na stranu pa na istom ulju pržiti sitno sjeckan luk, pirjati dok tekućina ne ispari. Dodati vodu i vrhnje, promiješati, začiniti po ukusu.

Kada prokuha, uliti gustin pomiješan s malo vode kako biste dobili gustoću rjeđeg umaka.

Odreske složiti u lim premazan maslacem, preliti preko njih umak od vrhnja, posuti ribanim sirom i zapeći u pećnici na 180 stepeni, oko 30 min, dok se na vrhu ne stvori zlatna korica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.