SAVRŠENA DESTINACIJA

Britanski medij o Bosni i Hercegovini: To je skriveni dragulj u Evropi

Za one koji žele izbjeći gužve u Dubrovniku, prekrasna BiH mogla bi biti savršena alternativa, navodi "Express"

S ulica Sarajeva. Anadolija

E. Ć.

18.8.2024

Britanski "Express" objavio je priču o ljepotama Bosne i Hercegovine, navodeći je kao savršenu turističku destinaciju.

Ovaj medij je predložio BiH kao alternativnu destinaciju Dubrovniku, koja je tradicionalno popularna među britanskim turistima.

- Za one koji žele izbjeći gužve u hrvatskom povijesnom primorskom gradu Dubrovniku, ističu, prekrasna zemlja Bosna i Hercegovina mogla bi biti savršena alternativa - navodi "Express" na početku teksta.

Toplo gostoprimstvo

Jednodnevni izletnici, od kojih neki ostaju samo nekoliko sati, imaju tendenciju da “masovno okupiraju” Dubrovnik, zauzimajući prostor i trošeći resurse, dok vrlo malo doprinose privredi grada, koji se “raspada” usljed naleta kruzera i jeftinih letova. U skorije vrijeme, međutim, Dubrovnik je također doživio priljev obožavatelja Igre prijestolja, jer je Dubrovnik mjesto snimanja mnogih scena tog popularnog serijala.

Kao takav, bio je prisiljen poduzeti mjere za ograničavanje broja dnevnih posjetitelja i zaštititi svoj status UNESCO-a od prijetnje prekomjernog turizma.

- Hrvatski susjed, međutim, nudi opuštajuću alternativu prenapučenom Dubrovniku. Ono što ovoj balkanskoj zemlji nedostaje u pogledu mora i obale, to više nego nadoknađuje toplim gostoprimstvom, pješačkim i skijaškim stazama i raznim kulturnim utjecajima – od Austro-Ugarske preko Otomanskog carstva do islama – koji se odražavaju u njezinoj arhitekturi, kuhinji, muzici i načinu života.

Sarajevo je glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, sa populacijom od nešto više od 275.500 ljudi. Smješten unutar šire Sarajevske kotline, okružen je Dinarskim Alpama i smješten je uz rijeku Miljacku.

Zbog svoje duge historije religijske i kulturne raznolikosti, često se naziva “Jeruzalemom Europe”. To je jedan od nekoliko velikih europskih gradova koji u malom prostoru imaju džamiju, katoličku crkvu, pravoslavnu crkvu i sinagogu. Godine 1914. grad je bio poprište atentata na nadvojvodu Franju Ferdinanda, ubistvo koje je izazvalo Prvi svjetski rat.

Na jugu, zemlja ima tek nekoliko kilometara obale na Jadranskom moru, s gradom Neumom kao jedinim izlazom na more. Kroz državu teče i sedam velikih rijeka, od kojih je najveća Sava.

"Najpotcjenjenije odredište"

Zemlja je uglavnom planinska, s najvišom tačkom na vrhu Maglić na 2386 metara na granici s Crnom Gorom. Osim toga, gotovo 50 posto zemlje je pošumljeno.

Prema projekcijama Svjetske turističke organizacije, Bosna i Hercegovina je imala treću najveću stopu rasta turizma u svijetu između 1995. i 2020. godine. Bosna i Hercegovina postaje sve popularnija destinacija za skijanje. Također ostaje jedno od posljednjih neotkrivenih prirodnih područja Dinarskih Alpa, s ogromnim područjima netaknute prirode koja privlače avanturiste i ljubitelje prirode.

“Dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu”, piše Travel Bosnia, opisujući zemlju kao “bogatstvo kulturnog i historijskog naslijeđa, prirodnih ljepota i atraktivnih mjesta uključujući naše planine, jezera, prekrasna sela, naše male gradove s velikom dušom”.

Bosna i Hercegovina je jednako popularna među britanskim putopiscima, TikTokerima i svim ostalim zaljubljenicima u putovanja.

Tako je jedna TikTokerka, nakon putovanja u našu zemlju, BiH nazvala “najpotcjenjenijim” i “najjeftinim odredištem” u Europi, gdje vikend možete provesti za samo 160 britanskih funti.

Bosna i Hercegovina je zadivljujuća balkanska nacija koja je nedavno postala pristupačnija zahvaljujući novim, jeftinim letovima Ryanaira, napisala je Em.

“Ovo je jedna od najpotcijenjenijih zemalja u Europi i jedna od najjeftinijih u kojima sam bila”, napisala je u svom videu.

Njeno putovanje bilo je usredotočeno na glavni grad, Sarajevo, koje je opisala kao lijepo i sigurno odredište s ljubaznim mještanima, bogate historije, kulture i slikovitog krajolika “koje posjetiteljima nudi jedinstvenu mješavinu osmanskih, austrougarskih i modernih utjecaja”.

Za one koji žele istraživati ​​izvan glavnog grada, Em preporučuje jednodnevni izlet u Mostar, mali grad udaljen samo dva sata vožnje vozom.

Mostar je poznat po svom povijesnom Starom mostu, gdje lokalno stanovništvo i turisti mogu svjedočiti hrabrom skakanju u rijeku Neretvu ispod – što je tradicija koja gradu daje čaroban šarm, naapisala je i zaključila:

“Grad je bio tako čaroban i to je za mene bio vrhunac putovanja” - piše britanski "Express".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.