RAZLIKE POSTOJE

Stručnjak otkrio kako prepoznati da li volite partnera ili ste samo zaljubljeni

Ljubav je topli osjećaj, entuzijazam i posvećenost drugoj osobi dok je drugoj zaljubljenost opsesivno jak osjećaj i divljenje

Postoje razlike između zaljubljenosti i ljubavi. ARHIV

A. Fazlić

31.12.2020

Već ste tri mjeseca u vezi i stvari idu u dobrom pravcu. Stalno mislite na svog partnera i sretni ste više nego ikada, a pokazujete čak i znake ljubomore kada se nalazi među drugim ljudima. Sigurno se pitate da li je to prava ljubav.

Terapeut  Kerner kazao je kako postoji definicija ljubav i zaljubljenosti, te da se veoma razlikuju.

Ljubav je topli osjećaj, entuzijazam i posvećenost drugoj osobi dok je drugoj zaljubljenost opsesivno jak osjećaj i divljenje. U suštini, ljubav je dublji osjećaj i posvećenost nekome, dok je zaljubljenost "faza medenog mjeseca". 

- Na početku veze osjećate uzbuđenje i euforiju i često ga prati požuda. ako se osjećate opsesivno, neracionalno uzbuđeno i 'napaljeno' onda ste u fazi zaljubljenosti. Zbog nje se osjećate odlično, ali i malo nesigurno jer vam je sve novo. Ljubav je nešto što se kultivira tokom dužeg perioda, kada upoznajete nekoga i gradite povezanost. Kreirate i emocionalnu sigurnost, a pred tom osobom možete pokazati da ste ranjivi - kazao je Kerner.

Ističe kako, kada volite neku osobe, znate njihove lične detalje i osjećate se sigurno da otvoreno razgovarate. Ipak, ljubav i zaljubljenost ne isključuju jedno drugo. 

- Zaljubljenost je pozitivna ako je uzvraćena, a negativna je ako nije. Samo vrijeme će pokazati da li će se zaljubljenost pretvoriti u dugoročni osjećaj ljubavi - rekao je Kerner.

Poručuje kako postoje neke stvari kojima možete ojačati svoju vezu i preći iz "faze medenog mjeseca" u pravu povezanost. Prva je da date svojoj vezi vrijeme. Obavezno komunicirajte i naučite napraviti kompromis. Najvažnije je vaša posvećenost koja je to što će dovesti do povezanosti potrebne da se rodi ljubav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.