TRENDOVI

Zamke i opasnosti brzog mršavljenja

Ova dijeta se isključivo bazira na unosu tečnosti, i to pića nalik limunadi, slane vode i biljnog laksativnog čaja

Limunada dijeta sve popularniji način gubljenja kilograma. Facebook

Z. K.

31.7.2024

Limunada dijeta je postala poznata širom svijeta, jer su se u njenu djelotvornost klele mnoge poznate ličnosti koje su je isprobale. Međutim, stručnjaci tvrde da je ova dijeta daleko od onoga što se podrazumijeva pod zdravom hranom, a isto tako tvrde da rezultati dobiveni na ovaj način nisu trajni. 

To znači da je velika mogućnost da ćete kilograme vratiti jednakom brzinom kojom ste ih i izgubili. Ako ne i brže.

Unosu tečnosti

Ova se dijeta isključivo bazira na unosu tečnosti, i to pića nalik limunadi, slane vode i biljnog laksativnog čaja. Njeni pobornici garantiraju, ako se deset ili više dana budete pridržavali ovakvog načina ishrane, izgubit ćete kilograme, izbaciti toksine iz organizma, biti puni energije i osjećati se vitalno, sretno i zdravo. Isto tako, tvrde da ćete prestati žudjeti za nezdravom hranom.

Činjenica je da ćete zbog minimalnog unosa kalorija izgubiti kilograme jer nećete jesti gotovo ništa, ali isto tako ćete izgubiti i mišićnu masu, kosti i vodu iz organizma te ćete vjerovatno vrlo brzo vratiti kilograme.

Iako su tretmani detoksikacije popularni, nema čvrstih dokaza koji ukazuju na to da oni utječu na gubitak kilograma. S druge strane, mnogi ljekari tvrde da posebna detoksikacija organizma nije potrebna, jer zdrava jetra sasvim dobro obavlja taj posao.

Ne postoji brz i jednostavan način za dugotrajni gubitak kilograma, a rezultate koji će dugo trajati postići ćete uravnoteženom i zdravom ishranom, kao i redovnim vježbanjem, što je jedini prihvatljiv način za naše opće zdravlje.

Tokom ove dijete čvrsta hrana nije dozvoljena, jedino se smije koristiti slana voda, limunada i biljni čaj s laksativnim djelovanjem i to tokom prvih deset dana. Osim čvrste hrane, zabranjen je i alkohol.

10 dana

Nakon prvih deset dana se polako počinje uvoditi čvrsta hrana, ali u početku je dozvoljeno samo nekoliko namirnica, supe i sokovi, a kasnije isključivo sirovo voće i povrće. Nakon toga se uvode i male količine mesa, a mliječni proizvodi su u potpunosti isključeni.

Tokom ove dijete vjerovatno ćete stalno biti gladni, a postoji mogućnost da osjetite i simptome detoksikacije, naprimjer umor, dosadu, glavobolju i žudnju za nezdravom hranom. Prema sajtovima i knjigama koji se ovom dijetom bave, treba se striktno pridržavati svih savjeta kako biste izbjegli moguće nuspojave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.