DOBROBITI I RIZICI

Sunčanje u trudnoći da ili ne: Evo na šta treba obratiti pažnju

Svakako, kao mjera opreza, izbjegavajte intenzivno i dugotrajno sunčanje u ranoj trudnoći, osobito tijekom prvog tromjesečja

Trudnoća. Pixabay

Dž. Vilajet

10.8.2024

Dok je umjereno izlaganje suncu povezano s mnogim dobrobitima, prekomjerno izlaganje, bez odgovarajuće zaštite može biti opasno po zdravlje majke, ali i nerođenog djeteta.

Dobrobiti izlaganja sunčevoj svjetlosti u trudnoći su:

Proizvodnja vitamina D

Vitamin D je potreban za zdravlje kostiju i jača imunološki sistem. Naime, vitamin D pospješuje apsorpciju kalcija i fosfata iz probavnog trakta trudnice i neophodan je za normalan rast i razvoj te mineralizaciju kostiju i zubi vaše bebe. 

Poboljšano raspoloženje i kvalitete sna

Izlaganje sunčevoj svjetlosti potiče oslobađanje serotonina, neurotransmitora povezanog s poboljšanjem raspoloženja i osjećajem ugode. Također izlaganje suncu tokom dana pomaže u regulaciji cirkadijanog ritma, što se može pozitivno odraziti na kvalitetu sna. 

Rizici izlaganja 

Pretjerano izlaganje sunčevoj svjetlosti povezano je s povećanim rizikom od nastanka sunčanih opekotina i pogoršanjem hiperpigmentacijskih promjena (melazma) na koži trudnice. Naime, zbog hormonskih promjena tokom trudnoće, koža trudnica osjetljivija na djelovanje sunčevog (UV) zračenja, što pogoduje nastanku spomenutih kožnih promjena.

Kako biste zaštitile svoju kožu, koristite kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili više), nosite zaštitnu odjeću, uključujući pokrivala za glavu i sunčane naočale s UV – zaštitom, i potražite hladovinu u vrijeme kada je sunčevo zračenje najjače.

Prema nekim studijama, izlaganje suncu tokom trudnoće povezano je sa smanjenom količinom folne kiseline, koja je potrebna za rast i razvoj vašeg djeteta. Nedostatak folne kiseline povezuje se s nastankom spine bifide i drugih prirođenih malformacija.

Svakako, kao mjera opreza, izbjegavajte intenzivno i dugotrajno sunčanje u ranoj trudnoći, posebno tokom prvog tromjesečja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.