SUDBINE

Nakon 75 godina ljubavna priča dočekala sretan kraj: Uvijek sam te volio

Mladi američki vojnik zaljubio se u Drugom svjetskom ratu u Francuskinju dok je bio stacioniran u njenom rodnom gradu

E. Š. / Avaz.ba

13.6.2019

Mladi američki vojnik zaljubio se u Drugom svjetskom ratu u Francuskinju (18) dok je bio stacioniran u njenom rodnom gradu.

Sedamdeset pet godina kasnije K. T. Robins (Robbins, 97) konačno se ponovo sreo sa ženom čiju je fotografiju čuvao više od pola stoljeća.

Robins je bio 24-godišnji vojnik u američkoj armiji kad je prvi put vidio Žanin Pirson (Jeanine Pierson) u Brijeu na sjeveroistoku Francuske 1944. Tražio je nekoga da opere svoju odjeću, a Žanina majka je pristala mu pomoći. Zaljubio se na prvi pogled, ali dva mjeseca kasnije Robinsu je naređeno da napusti Brije i ode na istočni front.

- Rekao sam joj da ću se možda vratiti i povesti je sa sobom, ali to se nije dogodilo – kazao je Robins.

Žanin, koja sada ima 92 godine, kaže da je plakala dok je on odlazio u kamionu.

- Bila sam veoma tužna. Voljela bih da se on nakon rata nije vratio u Ameriku – kazala je ona.

Žanin je počela učiti osnovne engleske fraze u nadi da će se Robins jednog dana vratiti po nju. Međutim, on se vratio u Ameriku. Tamo je upoznao svoju buduću suprugu Lilijan (Lillian), s kojom je bio braku 70 godina. I Žanin se udala i rodila petero djece. Robins nikada nije zaboravio na svoju ljubav iz Francuske i čuvao je njenu crno-bijelu fotografiju decenijama.

Tu istu fotografiju je držao u ruci i kad su ga francuski novinari intervjuirali povodom izvještaja o američkim veteranima iz Drugog svjetskog rata dok je bio u Francuskoj na 75. godišnjici invazije na Normandiju. Robins im je pokazao njenu fotografiju i rekao kako bi se volio vratiti u Žaninino selo i naći njenu porodicu. Pretpostavljao je da je ona umrla.

- Sigurno je više nikada neću vidjeti – rekao je on tada.

Ali, novinari su je uspjeli pronaći. Žanin su pronašli u staračkom domu u Montinjiu le Mecu u Mozelu, oko 40 kilometara od mjesta na kojem su se prvi put sreli. Novinari su organizirali njihov ponovni susret u staračkom domu i rekli Robinsu da je njegova Žanin živa i da ga čeka. Čim su se vidjeli, zagrlili su se i dugo gledali u oči, prenosi je "Daily Mail".

- Uvijek sam te volio. Nikada nisi izašla iz mog srca – rekao je Robins.

- Rekao je da me voli. Toliko sam razumjela – rekla je Žanin novinarima.

Robins je onda izvadio njenu fotografiju iz mlađih dana i pokazao joj. Žanin ga je potom upitala zašto nije došao ranije da je vidi.

- Uvijek sam mislila na njega, nadajući se da će doći. Voljela bih da jeste – ponovila je ona.

- Znaš kako je to, kad se oženiš, poslije toga više nije isto – odgovorio je on.

Bivši par proveo je nekoliko sati zajedno prije nego što je Robins otišao na proslavu godišnjice u Normandiji. Robins i Žanin, sada oboje udovci, obećali su jedno drugom da će se ponovo sresti.

- Žanin, volim te, djevojko – rekao je Robins sa suzama u očima, nakon čega su se poljubili, prvi put nakon 75 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.