LIFESTYLE

Intrige britanske kraljevske porodice: Kako daju imena nasljednicima

Blic.rs

29.4.2018

Kraljica Elizabeta II

Kada je rođena, danas najvažnija osoba u britanskom kraljevstvu, kraljica Elizabeta II, niko nije ni pomišljao da će ona jednoga dana biti kraljica, međutim sudbina je bila na njenoj strani. 

Srednje ime Aleksandra dobila je u čast supruge kralja Edvarda VII, kraljice Aleksandre, a Meri je bilo ime njene bake kraljice Meri.

Princ Čarls (Charles)

Ime prvog u redu za britanski tron, princa Čarlsa, u britanskoj historiji pojavljuje se tek dva puta, odnosno tek su dva kralja imala to ime. 

Posljednji kralj Čarls živio je oko 1.600-te godine. 

Srednje ime Filip dobio je u čast svog oca, princa Filipa, Artur je jednostavno i klasično ime, po uzoru na kralja Artura, dok je Džorž (George) po uzoru na djeda, kralja Džordža VI

Princ Vilijam (William)

Vilijamovo ime je tipično i klasično kraljevsko ime koje se kroz historiju često pojavljuje u britanskoj kraljevskoj porodici. 

Posljednji je bio kralj Vilijam IV, prethodnik kraljice Viktorije, koji je umro 1837. godine. 

Srednje ime princa Vilijama je Arthur, baš kao i njegovom ocu, Filip je u čast dedi, princu Filipu, a Luis je ime koje se često pojavljuje kao srednje ime u kraljevskoj porodici. 

Imaju ga i princ Edvard i princ Džordž.

Princ Heri (Harry)

Cijeli svijet ga zna kao princa Herija, kako ga svi zovu od rođenja, ali njegovo pravo ime zapravo je Henri. 

Kada mu je dato ime Henri, niko se nije previše iznenadio, budući da je to bilo uobičajeno ime kroz britansku historiju, koju je obilježio Henri VIII.

Princ Džordž (George)

Kejt Midlton (Kate Middleton) i princ Vilijam nazvali su nasljednika u spomen na oca kraljice Elizabete II, kralja Džordža VI. 

Džordž ima još dva imena - Luis, baš kao i srednje ime njegovog oca, ali i Aleksander, koje je, u ženskoj formi Aleksandra, srednje ime same kraljice.

Princeza Šarlot (Charlotte)

Maloj Šarlot Elizabet Dajani (Elisabeth Diana), rođenoj 2015. godine, prvo ime je francuskog porijekla i zapravo je ženska verzija imena Čarls, ali i srednje ime sestre Kejt Midlton, Pipe Midlton. 

Druga dva imena princeza je dobila po svojoj prabaki, aktualnoj britanskoj kraljici, ali i u spomen na svoju baku, princezu Dajanu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.