NA LICU MJESTA

Tužne scene na Autobuskoj stanici: Žalosno da Kasumović i pomisli poslati specijalce na radnike i demobilisane borce!

Od 31. decembra traje blokada Autobuske stanice u Zenici kojom je onemogućen prolazak autobusa kroz grad

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

3.1.2020

Od 31. decembra traje blokada Autobuske stanice u Zenici kojom je onemogućen prolazak autobusa kroz grad. Ekipa “Avaza” posjetila je stanicu, gdje smo zatekli vidno ogorčene radnike. 


Blokada Autobuske stanice u Zenici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Prazni peroni

Tužne scene iznemoglih i promrzlih radnika, koji se samo bore za preduzeće od kojeg zarađuju hljeb, a kojem su nedavno od vlastitih sredstava kupili i kombi, prazni peroni, parkirani autobusi, zbunjeni građani koji ne znaju kako svojim kućama…  

Podsjetimo, blokada preduzeća uslijedila je nakon što je Porezna uprava blokirala račun preduzeću “Zenicatrans”, koje preživljava najteže dane od svog osnivanja. Radnici su posljednju plaću primili u oktobru prošle godine, a preduzeće nema novca ni za gorivo.

I dok su očekivali neko rješenje, potez gradonačelnika Fuada Kasumovića, radnici su jutros ostali zatečeni informacijom da je upravo Kasumović, od kojeg su očekivali pomoć, najavio da će poslati specijalce na njih ako ne odblokiraju stanicu. Osim na njih, kažu radnici, slanje je to specijalaca i na demobilisane borce.

Mustafa Sibalo u “Zenicatransu” kao vozač radi već 16 godina, ranjavan je dva puta, šest mjeseci bio je u logoru, u ratu je izgubio tri brata. Ne može vjerovati da je nekome palo na pamet da pomisli poslati specijalce na demobilisane borce.

- Evo do čega su nas doveli neki ljudi i politika koja hoće da nas uništi. Ovdje nas ima 150 radnika, a možda 400-500 duša živi od ove plaće. Neko hoće da preuzme naš posao i stanicu, a da mi idemo na biro. Neka dođu specijalci, mi ćemo ostaviti ovdje autobuse! Štrajkovat ćemo glađu i to je to - govori, vidno ogorčen, Sibalo.

I Hazrudin Bilić ogorčen je dešavanjima u preduzeću koje grca u dugovima, nema za gorivo niti plaće radnicima. Uprkos svemu, bori se da se konačno pronađe neko rješenje.

- “Zenicatrans” je u poziciji da mu je Porezna uprava blokirala račun, ne možemo poslovati, natočiti gorivo i stali smo jer nemamo osnovne uvjete. Međutim, došlo je i do kulminacije nezadovoljstva radnika i odlučili smo blokirati stanicu kako bismo izvršili pritisak da nam Gradska uprava, koja je vlasnik preduzeća, izmiri naša potraživanja po osnovu penzionog i zdravstvenog osiguranja - govori on.

Ističe da ne traže ništa više, a da agonija konačno mora prestati. Iz mjeseca u mjesec neko ih blokira i ne mogu više funkcionirati.

- Tu je i problem što u Gradskoj upravi ne znaju šta da rade s nama, imaju nekoliko opcija. Jedna je da se Autobuska stanica napravi kao samostalno preduzeće, a da se “Zenicatrans” ugasi i tako sve obaveze ostanu u tom ugašenom preduzeću, čime bismo izgubili naša potraživanja i ne bi nam bio uplaćen staž - ističe on.

I dok su očekivali rješenje od Kasumovića, radnici najavu dolaska specijalaca, na inicijativu prvog čovjeka grada, smatraju nožem u leđa.

- Mi ostajemo ovdje i nastavljamo obustavu do kraja. Spremni smo i na radikalnije mjere i štrajk glađu. Ako specijalci dođu, neka dođu. Ovo nije naš prvi štrajk. Ali, smatram da je krajnje nekorektno od Kasumovića da to uradi. Mi ne tražimo ništa što nam ne pripada i nije naše - govori on.

Iščekuju sjednicu

Huso Sarvan, predsjednik Sindikata radnika, ističe da s nestrpljenjem iščekuju tematsku sjednicu Gradskog vijeća Zenica, koja je zakazana za danas u 13 sati. 

- Naša je želja da se riješi već jednom problem “Zenicatransa” i da počnemo raditi. Ako se postigne rješenje, odmah nakon toga izlazimo na ulice s autobusima. Dobili smo i podršku Sindikata “Arcelor Mittala”, koja nam mnogo znači - ističe Sarvan.


Komentirajući najave dolaska specijalaca, Sarvan kaže da su održali sastanak nakon ovih saznanja.

- Policija neka radi svoj posao, a mi ćemo svoj. Sukoba neće biti, ali nećemo odustati od svojih zahtjeva. Treba uzeti u obzir da ovdje radi blizu 50 demobilisanih boraca, pa bi to bio atak i na radnike i na borce - ističe Sarvan.

Gorivo nabavljaju od "Tioila"

Na naš upit, Sarvan je potvrdio da je u proteklom periodu “Zenicatrans” nabavljao gorivo od benzinske pumpe "Tioil", čiji je suvlasnik upravo Kasumović.  

- U posljednje vrijeme dolazili su kamioni "Tioila" i dovlačili gorivo u našu garažu - potvrdio je Sarvan.

Dnevni gubici 20.000 KM

Podsjetimo, dnevni gubici za preduzeće zbog blokade stanice i obustavljenog javnog gradskog prijevoza su oko 20.000 maraka. 

Gradsko vijeće u septembru prošle godine izglasalo je zaključak da Gradska uprava iz rebalansa budžeta za 2019. godinu četiri mjeseca “Zenicatransu” doznačuje po 150.000 KM i uplati jednokratnu tranšu od 400.000 KM. Ali, do realizacije zaključka nikad nije došlo jer rebalans budžeta nije ni rađen.

Ni budžet za ovu godinu nije usvojen, jer ga je Kasumović povukao s dnevnog reda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.