IZVJEŠTAJ

Kantonalni sud u Zenici: Najveći značaj pridajemo ratnim zločinima

D. Pašalić

Piše: D. Pa.

16.3.2018

Snježana Čolaković, predsjednica Kantonalnog suda u Zenici, prezentirala je jučer Izvještaj o radu Suda u protekloj godini, kazavši da su sudije ostvarile 118 posto efektivne sudske norme. 

Tokom 2017. godine, sud je poslove i zadatke vezane za ostvarivanje sudijske funkcije obavljao kroz tri organizacione jedinice i to građansko, krivično i odijeljenje za upravne sporove.

– Protekle godine, 18 sudija i dva dodatna suca, ostvarili su efektivnu normu od čak 118 posto, a kvalitet sudskih odluka iznosi 95,29 posto. Deset sudija u 2017. godini ostvarilo je kvalitet u visini od 100 posto, te nijedna sudijska odluka nije ukinuta – istakla je predsjednica Čolaković, dodajući da je 98 dana trajalo prosječano rješavanje preko 4.000 predmeta.

U prošloj godini 25 predmeta odnosilo se na opći kriminal, korupciju i organizirani kriminal, a šest predmeta na ratne zločine.

- Najveći značaj sud pridaje ratnim zločinima, o čemu svjedoči podatak da su samo dva predmeta ostala neriješena - poručila je Čolaković.

Na kraju je kazala da će zapažene rezultate, u kvantitativnom i kvalitativnom smislu, postignute tokom 2017. godine, nastaviti očuvati i tokom ove godine, te da se na svim referatima održi ažurnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.