SARAJEVO

Potpisan ugovor za izgradnju Austrijske kuće

Za izgradnju će biti izdvojeno 1,4 miliona KM

E. Ć.

4.10.2018

Danas je u ulici Patriotske lige potpisan sporazum u svrhu izgradnje projekta Austrijska kuća.

Ugovor su potpisali načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić. Za izgradnju projekta je izdvojeno 1.400.000 KM, projekt će finansirati Općina Centar. 

Detaljnijim informacijama o projektu prisutnima se obratila pomoćnica načelnika općine Centar, Službe za urbanizam i zaštitu okoliša Amela Landžo. 

- Ozvaničeno je potpisivanje ugovora Zavoda za izgradnju KS i Općine Centar. Dosadašnje aktivnosti Općine Centar su učestvovanje u izradi planskog dokumenta gdje smo uputili smjernice da se na ovom mjestu stvore uvjeti za ponovno vraćanje objekta Austrijska kuća. Proveden je postupak konkursnog odabira te je prvonagrađeni rad bio podloga da se naruči i izgradi idejni projekt. Izdali smo urbanističku saglasnost te stvorili pravne preduvjete potpisivanja sporazuma s vlasništvom zemljišta Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo. Cilj nam je da na ovom prostoru stvorimo jedan moderan objekt u kome će naći mjesto svi, prvenstveno mladi i razna udruženja koja će svoj program moći prilagoditi i održavati u dijelu prizemne etaže. Koncept objekta je takav da ćemo imati podrum, prizemlje i jednu etažu. Očekuje se da ćemo do kraja godine dobiti i glavni projekt te će izgradnja početi na proljeće - kazala je Landžo.

Hulusić je rekao da je ovaj lokalitet dodijeljen Općini Centar na period od 99 godina.

- Objekt koji se gradi bit će vraćen u vlasništvo KS. U tom projektu je sporazumno dogovorena naknada za korištenje te zemlje, a to jeste da će Općina Centar dati Ministarstvu pravde prostoriju za Vijeće nacionalnih manjina - istakao je Hulusić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.