STRUČNJACI PIŠU ZA "AVAZ"

Kako pomoći: Sistemska terapija je ključ za razumijevanje i poboljšanje porodičnih odnosa

Sa fokusom na cjelokupni sistem, a ne samo na pojedince, ovaj pristup omogućava dublje razumijevanje i trajne promjene

Porodična sistemska terapija nudi brojne koristi. parenting

Mr. scr. Emina Kadić, psihoterapeutkinja

29.8.2024

Porodična sistemska terapija je pristup psihoterapiji koji se fokusira na razumijevanje i rješavanje problema unutar porodičnih sistema. 

Ovaj terapijski model postavlja naglasak na dinamiku i interakcije među članovima porodice, verujući da su pojedinci nerazdvojno povezani i da njihovo ponašanje utiče na cjelokupni porodični sistem. U ovom članku, istražićemo osnovne principe porodične sistemske terapije, njen pristup i koristi koje donosi.

Osnovni principi

Porodična sistemska terapija počiva na nekoliko ključnih principa. Prvo, terapija posmatra porodicu kao sistem u kojem su svi članovi međusobno povezani i gdje promjene u ponašanju jednog člana utiču na ostatak porodice. Drugo, fokus je na dinamičnim obrascima interakcije, a ne samo na individualnim simptomima. Terapeut se ne bavi isključivo problemom pojedinca, već i obrascima komunikacije i ponašanja unutar cijele porodice.

Pristup i tehnike

U porodičnoj sistemskoj terapiji, terapeut koristi različite tehnike kako bi razumio i promijenio obrasce ponašanja i komunikacije unutar porodice. Ovo može uključivati:

1. Genogram: Vizuelni prikazi porodičnih odnosa i istorije koji pomažu u identifikaciji obrazaca i dinamike unutar porodice.

2. Role-playing: Vježbanje različitih scenarija kako bi se članovi porodice osvijestili o svojim ulogama i reakcijama.

3. Intervencije u stvarnom vremenu(tokom seanse): Terapeut može intervenisati tokom seanse kako bi prekinuo disfunkcionalne obrasce i podržao konstruktivne interakcije.

Koristi i primjena

Porodična sistemska terapija nudi brojne koristi, uključujući:

1. Povećanje svijesti: Pomaže članovima porodice da prepoznaju i razumiju obrasce ponašanja i komunikacije koji doprinose problemima.

Emina Kadić, psihoterapeutkinja. Facebook

2. Poboljšanje komunikacije: Razvija vještine efikasne komunikacije, čime smanjuje konflikte i poboljšava međusobno razumijevanje.

3. Jačanje porodičnih veza: Pomaže u izgradnji snažnijih i zdravijih odnosa između članova porodice.

Ovaj pristup je koristan u različitim situacijama, uključujući probleme sa ponašanjem kod djece i adolescenata, bračne konflikte, porodične krize i mnoge druge situacije koje utiču na porodičnu dinamiku.

Zaključak

Porodična sistemska terapija predstavlja efikasan alat za rješavanje problema unutar porodica, pomažući im da identifikuju i promijene disfunkcionalne obrasce i izgrade zdravije odnose. Sa fokusom na cjelokupni sistem, a ne samo na pojedince, ovaj pristup omogućava dublje razumijevanje i trajne promjene koje mogu poboljšati kvalitet života svih članova porodice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.