PREMA MIŠLJENJU LJEKARA

Ovo alkoholno piće najmanje oštećuje jetru

Mnoga istraživanja pokazuju da je alkohol glavni faktor u razvoju bolesti jetre, među kojima se izdvaja ciroza

Previše alkohola doprinosi razvoju bolesti jetre. Printscreen

E. Ag.

11.2.2023

Jetra proizvodi žuč, koja olakšava varenje, pretvara glukozu u glikogen i potiče željezo na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što su samo neke od njenih uloga.

Jetra je, također, jedini organ u tijelu koji se neprestano obnavlja. No, to ne znači da nije ničim opterećena. Puno masti, malo kretanja ili prekomjeran unos alkohola – sve to opterećuje organizam. Kada je oštećenje ćelija preveliko, javlja se bolest.

Mnoga istraživanja pokazuju da je alkohol glavni faktor u razvoju bolesti jetre, među kojima se izdvaja ciroza.

Previše alkohola, bilo kog, doprinosi razvoju bolesti jetre ili povećava komplikacije povezane s jetrom, upozorava dr. Nensi Reau, direktorica odjeljenja za transplantaciju i šefica odjeljenja za hepatologiju Medicinskog centra Univerziteta Raš u Čikagu.

Također, teško je odrediti rizik ako imate drugu bolest jetre, poput masne jetre ili virusnog hepatitisa.

Crno vino je piće koje možete umjereno konzumirati. Printscreen/Adiva.hr

No, kako kaže doktorica, kako potpuna apstinencija nije praktična, postoji piće koje bi mogla da preporuči. Ako imate zdravu jetru i inače ste zdravi, crno vino je piće koje bi ona izdvojila. Dokazano je da sadrži antioksidanse i polifenole te stoga ima drugačiji efekt na zdravlje jetre.

Ali, oprez! Umjerenost je vrlo važna. I dalje se morate pridržavati preporuka za sigurno konzumiranje alkohola!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.