Ko vino večera, vodu doručkuje, poznata je izreka. A ako ste i vi za Novu godinu pretjerali s partijanjem pa vas muči mamurluk, donosimo vam savjete profesionalaca kako se nositi s tom boljkom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Britanski "Guardian" za savjete je pitao ljude kojima je posao baviti se alkoholom (i njegovim posljedicama), od somelijera do vlasnika klubova. Pročitajte njihove male tajne.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kobasice
Kuhar i vlasnik "Star Inna" Endru Pern (Andrew Pern) savjetuje malo ekstremniju varijantu, pržene kobasice s jajima. Ako možete probaviti ovo, možete sve, njegova je logika.
- To je doručak za kraljeve - poručio je on.
Pjenušavo vino. Ilustracija
Pjenušavo vino. Ilustracija
Pjenušavo vino
Ejmi (Amy) i Dankan (Duncan) Findlander, vlasnici vinskog bara u Edinburgu, smatraju da je lijek za previše vina - još vina. Pjenušava vina, tvrde, nisu agresivna i olakšat će vam glavobolju, posebno ako ih konzumirate hladna.
Mikelada
Erik Vik (Eric Wick), menadžer jednog bara u Londonu, preporučuje Mikeladu, meksički koktel sličan "Bloody Maryju". Za njega vam treba pola litrs laganog piva, malo soli i narandžine kore, pola kašičice sojinog umaka i 70 grama gustog soka od paradajza.
- Osvježavajući je i učinit će da se osjećate bolje - tvrdi Erik.
Smoothie
Ako vam je muka i od pomisli na hranu, Džejms Bilington (James Billington), menadžer bara u Jorkširu, savjetuje da se poslužite smoothiejem. On bi izabrao onaj u koji će umiješati jednu bananu, kašičicu meda, 10 listova špinata, 125 mililitara soka od narandže, malo leda i jogurta.
Prženice
Vlasnica paba "Cleveland Armis" Marija Tamander (Maria) preporučuje pohovani hljeb, odnosno prženice. Sastojke već imate kod kuće i lako ih je napraviti. Sve što vam treba jesu stari hljeb, jaja, mlijeko te malo soli i bibera.
Ramen
Oli Hasmajer (Husmeyer) savjetuje japanske nudle kao brz i hranjiv obrok koji možete obogatiti mesom i povrćem, a spreman je za samo desetak minuta.
Kampari i kafa. Ilustracija
Kampari i kafa. Ilustracija
Kampari i kafa
Somelijer Džoš Kestle (Josh Castle) kune se u napitak u koji ćete dodati jednaku količinu kafe i kamparija.
Lisnato tijesto. Ilustracija
Lisnato tijesto. Ilustracija
Lisnato tijesto
- Ništa nije bolje od lisnatog tijesta s malo maslaca ako ste imali ludu večer. Fini su i topli, a lako ih je napraviti - kaže menadžerica prenoćišta "Fox and Goose Inn" Hana Turman (Hannah Thurman).
Bloody Mary
Popularni koktel sa sokom od paradajza, ljutim umakom, čilijem, đumbirom, limunskom travom i votkom savjetuje vlasnik gastropaba u Londonu Džo Svajers (Joe Swiers). Ako vam to zvuči prekomplicirano, Džo ima još jedan savjet:
- Popijte posljednje piće koje ste pili prethodne večeri ako ga se možete sjetiti. Meni to uvijek pomogne.