Imunitet je važan tokom cijele godine, ali uvijek posebno dođe do izražaja u sezoni prehlada, virusa i gripa. Posljednjih nekoliko dana svi postavljaju pitanje šta bi trebalo da rade kako bi ojačali svoj imunitet i zaštitili se od potencijalnog virusa. Pravilna ishrana nam upravo daje odgovor na ovo pitanje.
Kako prenosi "Real Simple", ovo je hrana koju bi trebalo da jedete da biste ojačali svoj imunitet.
Lisnato zeleno povrće
Lisnato povrće je bogato mikronutrijentima, posebno vitaminom C i vitaminom K, koji su neophodni za promovisanje zdravog imunološkog sistema. Potrebno je da svaki dan unesete dvije šolje nekog lisnatog zelenog povrća, a možete ga dodati i u omiljeni smuti.
Probiotička hrana
Kada je riječ o zdravlju crijeva, probiotičke namirnice kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus imaju glavnu ulogu. Dobre bakterije u probiotičkoj hrani jačaju imunološke ćelije u crvenoj sluzokoži, a ovi mikrobi također metabolišu hranu da bi stvorili hranljive materije koje inače ne bi bile dostupne tijelu.
Citrusno voće
Agrumi poput pomorandži i grejpfruta puni su vitaminom C. Ovaj nutrijent neophodan je za dobru imunološku funkciju, jer podstiče proizvodnju bijelih krvnih ćelija koje se bore protiv bolesti.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je bogato antioksidantima koji pomažu u zaštiti zdravih ćelija od štetnih molekula. Bobičasto voće također sadrži vitamin C i vlakna, koja podržavaju dobre bakterije u probavnom traktu.
Nemasni proteini
Iako su vitamini i antioksidanti koje dobijamo iz biljne hrane često povezani s imunološkom funkcijom, proteini su jednako ključni. Protein pomaže tijelu da obnovi tkiva i mišiće, ali i da izgradi antitijela i poboljša sintezu aminokiselina potrebnih za imunološku funkciju. Za najzdraviju opciju, odlučite se za nemasne bjelančevine s niskim nivoom zasićenih masti. Primjeri nemasnih izvora proteina su tofu, pasulj, piletina i bijela riba.