Posljednjih smo godina naučili koliko je važno pripremati imunitet protiv Covida, ali ove zime ne prijeti samo jedan virus. Magazin „The New York times“ je nedavno objavio tekst u kojem navode novi termin “tridemic”, a radi se o većem broju oboljelih od gripe, respiratornog sincicijskog virusa i Covida.
Kako se radi o trostrukoj prijetnji ove zime, stručnjaci savjetuju da uložite dodatni napor u zaštitu imuniteta, savjetuje Ejmi Gudson (Amy Goodson).
Ne zaboravite na antioksidante - Upravo su oni važan dio zaštite i jačanja imuniteta, a oni će pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu naštetiti imunološkom sistemu. Nasreću, pronaći ih možete u šarenim namirnicama kao što su bobičasto voće, kelj, kupus, tamna čokolada, čaj ili slanutak.
Namirnice bogate vitaminom C - Jak i snažan imunitet nezamisliv je bez vitamina C, a on bolje djeluje na imunitet ako se uzima zajedno s flavonoidima.
Prvo na što pomislimo kad je riječ o vitaminu C dodaci su prehrani i konzumacija citrusnog voća, ali dobro je znati da su paprika, šipak, kupus, acerola, zeleno lisnato povrće, kivi, također, izvrsni izvori vitamina C.
Namirnice bogate cinkom - Cink je esencijalni mineral najpoznatiji kao podizač imuniteta. Imunitet treba cink kako bi radio svoj posao, a studije pokazuju kako cink ima značajnu ulogu u razvoju stanica imuniteta.
On može skratiti trajanje prehlade i gripe, a neka istraživanja kažu kako je potrebno samo 1-3 dana korištenja cinka kako biste osjetili poboljšanje.
Voće i povrće tijelu pružaju brojne važne nutrijente i antioksidante, ali ponekad je teško pojesti dovoljne količine.
Jedna od opcija je da on njih napravite sok i tako pomognete imunitetu. Vrijedne namirnice koje možete dodati su špinat, papaja, kelj, mango, đumbir, borovnice...