KORISNO

Heljda snižava pritisak, regulira šećer

Iako je dobri poznavaoci smatraju nezamjenjivom među zdravim namirnicama, o heljdi se, ipak, ne zna dovoljno

Preporučuje se i kod oslabljene memorije. Ilustracija

Avaz.ba

20.5.2020

- Njemački biolozi su ustanovili da jela od heljde snižavaju pritisak, pa njen plod preporučuju u liječenju hipertenzije i ateroskleroze.  

- Starijim osobama jela od nepročišćene heljde podmlađuju krvne sudove.

- U vidu čaja heljda se preporučuje svima za liječenje bolesti krvnih sudova, kao što su proširene vene, popucali kapilari i kapilari koji krvare.

- Preporučuje se i kod oslabljene memorije, naročito kod starijih osoba, ali i kod reumatizma, glaukoma, dijabetesa.

- Čaj za liječenje ateroskleroze i jačanje otpornosti kapilara spravlja se tako što se dvije kašičice osušene biljke preliju sa 200 ml provrele vode i poklopljeno ostavi da odstoji 15 minuta. Čaj se zatim procijedi i pije, dvije do tri šoljice dnevno. Da bi se postigao željeni efekat, ova terapija treba trajati od četiri do osam sedmica. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.