KOMENTAR DANA

Zaokruženi torovi

A gdje ćemo, djeco, i ja i vi, nama srce kuca za sve njih

S jedne od sjednica Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine BiH. Avaz

Danijal Hadzovic

21.8.2024

S nekih gotovo 150 političkih stranaka, Bosna i Hercegovina na papiru izgleda kao svojevrsni El Dorado pluralizma. Naravno, to je mnogo više odraz politike kao unosnog biznisa uhljebljivanja i haotičnosti političkog sistema nego što vi u konačnici zaista imate izbora između ideja. No, stvari izgledaju još i gore kad zađete u suštinu politika tih stranaka. Naime, tu onda shvatite da neke razlike i nema.

RS ima nekolicinu stranaka, pozicioni i opozicioni blok, ali tu značajnijih razlika nema. Sve stranke su srpsko-nacionalne, sve su konzervativne, sve su slijepo odane Srpskoj pravoslavnoj crkvi i nijedna ne propituje vladajući ideološki narativ.

Među hrvatskim glasačkim tijelom suvereno dominira konzervativni i demokršćanski HDZ, a neuspješno mu pokušavaju parirati istoimena stranka s dodatkom 1990. (što govori dovoljno koliko je idejno različita) i niz strančica poput republikanaca, koji protiv HDZ-a nastupaju argumentima da nije dovoljno radikalan u svojim politikama.

Bogdu više ideološkog pluralizma ima na prostorima pretežno nastanjenim Bošnjacima. Pored niza nacionalno-konzervativnih stranaka (SDA, NiP, SBiH, NES), ostao je SDP, nekoć stranka lijevih vrijednosti i multietničkog karaktera, u kojoj je ovog prvog sve manje, a drugog još manje, te Naša stranka kao jedini i mali zagovornik liberalnih politika i vrijednosti u društvu.

Pretjerano bolja situacija nije ni po pitanju medija i akademske zajednice. I dok je krajem devedesetih i početkom dvijehiljaditih i postojala neka zaostavština drugačijih ljudi i ideja naslijeđenih iz bivše države, sve tri nacionalističke snage na svom komadu teritorije pobrinule su se da ih među novim generacijama bude što manje.

Ako bi se ti drugačiji glasovi ponovo čuli i na bilo koji način propitali vladajući narativ, tu su armije "aktivista“ i organizacija da dignu dreku i ušutkaju te ljude. A epilog je podijeljena država u tri nacionalistička tora, svaki sa svojim dominantnim narativom, međusobno zakrvljeni i puni mržnje. "A gdje ćemo, djeco, i ja i vi, nama srce kuca za sve njih“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.