POŽARI U HERCEGOVINI

Ministar Helez za "Avaz": Dva helikoptera spremna za gašenje požara, potreban samo zahtjev iz RS

Nema potrebe za dolet helikoptera iz druge države, bilo bi da nismo u mogućnosti da odgovorimo zadatku

Helez: Naše posade su u pripravnosti. Facebook

Alen Bajramovic

15.7.2024

Oprečne stavove izazvale su danas informacije iz Helikopterskog servisa RS da Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne dozvoljava angažman helikoptera MUP-a Srbije u gašenju požara u Hercegovini, a najteža situacija je u okolini Gacka.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković u izjavi za "Avaz" pojasnio je da ovo ministarstvo ne daje takva odobrenja, već da ono treba stići iz Ministarstva prometa i komunikacija, nakon prethodne saglasnosti državnog Ministarstva odbrane. 

Konaković je apelirao da zahtjev za pomoć u gašenju požara bude upućena Oružanim snagama BiH.

- Od nas je zatražena saglasnost za angažman helikoptera iz Srbije, ali mi imamo spremna dva helikoptera sa posadama, vitlima i jedrima sa kapacitetom 1.000 litara. 

Zato nema potrebe za dolet helikoptera iz druge države. To bi bilo potrebno ako mi ne bismo mogli odgovoriti zadatku, ali u ovom momentu potrebno je samo da dobijemo zahtjev iz RS. 

Naše posade su u ovom periodu stalno u pripravnosti, pratimo vremenske prognoze i vidimo da smo pogođeni toplotnim valom i veoma visokim temperaturama - kazao nam je ministar odbrane BiH Zukan Helez. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.