TURSKA

Arheolozi iskopali ruševine frigijskog vjerskog lokaliteta starog 2.800 godina

Prisustvo kamenih bazena i obližnjeg idola pružilo je konkretne dokaze o ritualima prosperiteta koje je blagoslovila boginja majka, kaže Polat

Istraživači su pronašli peći i ognjišta iz sedmog vijeka prije nove ere u blizini frigijskog kamenog oltara. Anadolija

Anadolija

13.10.2024

Arheolozi su tokom iskopavanja u dvorcu Midas u Eskisehiru u centralnoj Turskoj otkrili drevne peći i ognjišta, za koje se smatra da su pripadali Frigijcima koji su naseljavali ovaj region oko sedmog vijeka prije nove ere.

U iskopavanju, koje je počelo 2022. godine, u dolini Midas, gdje se nalazi čuveni spomenik Yazilikaya pod vodstvom arheologa Yusufa Polata sa Univerziteta Anadolu, iskopavanja su otkrila značajne nalaze na području dvorca Midas od 26 hektara.

Vjerski obredi 

Istraživači su pronašli peći i ognjišta iz sedmog vijeka prije nove ere u blizini frigijskog kamenog oltara. Frigijci su bili drevna civilizacija u Anadoliji.

Ove građevine su korišćene za kuvanje žrtvenih životinja i pečenje hljeba tokom vjerskih obreda, utvrdili su stručnjaci.

Polat je rekao za Anadolu da se tim fokusirao na "sveto područje Agdistis" na vrhu stjenovite visoravni.

- Identifkovali smo područja sa ognjištima gdje su se odvijale ritualne pripreme, sa jednostavnim kamenim temeljima i drvenim konstrukcijama - rekao je on.

Prema preliminarnim nalazima, sveto područje datira iz 8.-7. vijeka prije nove ere, odnosno srednjofrigijskog perioda. Na lokalitetu je otkrivena i lidijska keramika iz 7.-6. vijeka prije nove ere i artefakti iz rimskog doba iz 1.-2. vijeka.

Područje naseljeno 250.000 godina 

Tim je takođe pronašao četiri kamena bazena urezana u stjenovitu platformu, zajedno sa kamenim idolom koji predstavlja "boginju majku Matar". Za Frigijce, „Matar Kubilea“ je boginja prirode, vladar stranih životinja, zaštitnica gradova i mladih djevojaka.

- Prisustvo kamenih bazena i obližnjeg idola pružilo je konkretne dokaze o ritualima prosperiteta koje je blagoslovila boginja majka - napomenuo je Polat.

Dodao je da su peći i ognjišta dali su ključni uvid u organizaciju rituala.

Istraživači su takođe utvrdili da je ovo područje bilo naseljeno 250.000 godina.

- Pronašli smo kameno oruđe iz paleolita tokom površinskih istraživanja. Gotovo sve naredne civilizacije su živjele u na ovom području, jer su ove duboke doline bile plodne i pogodne za odbranu - objasnio je Polat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.