Dijabetes kao hronična bolest dostigla je razmjere epidemije među odraslima i djecom širom svijeta. Ako se ne drži pod kontrolom, rezultira ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su srčane i bubrežne bolesti, sljepoća i druge komplikacije.
Predijabetes je također ozbiljno metaboličko stanje koje lako može prerasti u dijabetes tipa 2 i stoga je važno znati da pogrešna hrana znatno povećava nivo šećera u krvi, potiče prekomjerno lučenje inzulina i upalna stanja u organizmu, što povećava rizik za komplikacije bolesti.
Kod dijabetesa treba strogo paziti koja se hrana i u kojim količinama unosi u organizam. Ugljikohidrati, bjelančevine i masti su makronutrijenti koji tijelu daju energiju, s tim da ugljikohidrati imaju najveći učinak na nivo šećera u krvi.
Kada ljudi s dijabetesom konzumiraju odjednom previše ugljikohidrata, nivo šećera u krvi može opasno porasti. Tokom vremena to će oštetiti živce i krvne žile, povećati rizik za bolesti srca, bubrežne bolesti i otvoriti put drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima.
Pravilan unos ugljikohidrata spriječit će nagli porast šećera u krvi i smanjiti rizik za komplikacije. Izbjegavanje hrane koja povećava nivo šećera u krvi i potiče otpornost na inzulin pomoći će u održavanju zdravlja i smanjiti rizik za buduće komplikacije dijabetesa. Slijedi popis nepoželjnih namirnica.
1. Zaslađena pića
Zašećerena, kupovna, gazirana pića najgori su izbor. Razne studije potvrdile su da povećavaju i rizik za stanja povezana s dijabetesom kao što je masna jetra. Visok nivo fruktoze u njima može dovesti do metaboličkih promjena koje povećavaju količinu masnog tkiva i potencijalno štetnih nivoa holesterola i triglicerida.
Za kontrolu nivoa šećera u krvi i sprečavanje rizika i komplikacija bolesti treba piti vodu ili nezašećerene hladne čajeve, a sve slatke napitke potpuno izbaciti.
2. Aromatizirane kafe
Kafa se povezuje s nizom zdravstvenih prednosti, uključujući i smanjeni rizik od dijabetesa. Međutim, napici s okusom kafe su tekući desert, a ne zdravo piće. Mozak ne reagira jednako kada jedemo tekuću i čvrstu hranu. Kada popijemo neki kaloričan napitak, to ne znači automatski da ćemo kasnije manje jesti pa lako dolazi do povećanja tjelesne težine.
Aromatizirani napici također su pretrpani ugljikohidratima. Čak i "light" verzije sadrže dovoljno ugljikohidrata da znatno povećaju nivo šećera u krvi.
Npr. jedan kapučino s okusom vanilije ili karamele ima 67 grama ugljikohidrata, a jednaka količina "light" varijante sadrži 30 grama ugljikohidrata.
Da biste šećer u krvi držali pod nadzorom i spriječili debljanje, pijte običnu kafu ili espresso s vrhnjem za kafu.
3. Transmasti
Industrijske transmasti su izuzetno nezdrave. Nastaju procesom hidrogenacije biljnih ulja kako bi postale stabilnije. Transmasti se nalaze u margarinu, maslacu od kikirikija, raznim namazima, a proizvođači ih često dodaju u krekere, gotove kolače koji se pakirani nalaze na policama dućana i raznoj drugoj gotovoj pečenoj hrani kako bi im se produljio rok trajanja.
Iako transmasti ne povećavaju direktno nivo šećera u krvi, povezane su s povećanom upalom, otpornosti na inzulin i masnoćom oko trbuha te nižim nivoima "dobrog" HDL holesterola i smanjenom funkcijom arterija.
4. Suho voće
Voće je dobar izvor važnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C i kalij. Tokom sušenja dolazi do gubitka vode pa sadržaj šećera postaje sve koncentriraniji.
Tako jedna šolja grožđa ima 27 grama ugljikohidrata i jedan gram vlakana, a šolja grožđica 115 grama ugljikohidrata i pet grama vlakana. Dakle, grožđice sadrže i trostruko više ugljikohidrata od grožđa, a to vrijedi i za druge vrste sušenog voća.
Ako imate dijabetes, ne morate odustati od voća. Voćke s niskim sadržajem šećera poput svježih bobičastih plodova ili malih jabuka pružit će vam mnoge zdravstvene koristi, a šećer u krvi zadržati na prihvatljivom nivou.
5. Pržen krompir
Pomfrit treba izbjegavati. Krompiri su relativno bogati gljikohidratima pa jedan srednje velik krompir s korom ima 37 grama ugljikohidrata, od čega 4 grama iz vlakana.
Međutim, oguljen i pržen u biljnom ulju, krompir podiže šećer u krvi. Nekoliko je istraživanja povezalo često konzumiranje prženih krompirića i druge pržene hrane s bolestima srca i rakom. Ako ne želite potpuno izbaciti krompir iz prehrane, zamijenite ga malom količinom batata.
6. Gotove mješavine žitarica
Žitarice koje se mogu pronaći na policama supermarketa - s čokoladom, orašastim plodovima, voćem i slično, jedan su od najgorih načina da počnete dan ako imate dijabetes.
Pod krinkom zdravih obroka kriju se uglavnom obrađene žitarice koje sadrže mnogo više ugljikohidrata nego što se uopće može zamisliti. Čak ni "zdrave" žitarice za doručak nisu dobar izbor za odijabetičare. Da bi šećer u krvi i glad bili pod kontrolom, preskočite žitarice i umjesto njih pojedite proteinski doručak.
7. Voćni sokovi
Iako se voćni sok često smatra zdravim napitkom, njegovi učinci na šećer u krvi slični su učincima gaziranih zaslađenih napitaka. To vrijedi za nezaslađeni stopostotni voćni sok i za sokove koji sadrže dodani šećer.
U nekim slučajevima voćni sok može imati i više šećera i ugljikohidrata nego neki gazirani. Naime, voćni sok je pun fruktoze, šećera koji potiče otpornost na inzulin, pretilost i bolesti srca. Mnogo je bolje piti vodu s kriškom limuna.
8. Bijeli hljeb, riža i tjestenina
Bijeli hljeb, riža i tjestenina su visokougljikohidratna procesirana hrana. Kruh i bijela peciva osobama s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 jako povisuju nivo šećera u krvi, a to se ne odnosi samo na bijele pšenične proizvode.
Istraživanja su također pokazala da i razne tjestenine bez glutena podižu nivo šećera u krvi. Ova hrana ujedno sadrži malo vlakana, što ubrzava apsorpciju šećera u krv.
Zamjenom bijelog hljeba integralnim, s velikom količinom vlakana, znatno se smanjuje nivo šećera u krvi kod osoba s dijabetesom, a osim toga pokazalo se da to utječe na snižavanje lošeg holesterola i krvnog pritiska.
9. Grickalice
Štapići, krekeri, pereci i ostale gotove grickalice nisu dobar međuobrok. Obično se rade od rafiniranog brašna te obiluju brzo probavljivim ugljikohidratima koji mogu brzo podići šećer u krvi. Pakiranje od 30 grama krekera sadrži 21 gram ugljikohidrata i jedan gram vlakana, a toliko po porciji sadrže i graham krekeri pa ni oni nisu bolji izbor.
Zapravo, neke od tih namirnica mogu sadržavati i više ugljikohidrata nego što je navedeno na etiketi. Jedna studija otkrila je da proizvodi u prosjeku imaju 7,7 posto više ugljikohidrata nego što na njima piše.
10. Voćni jogurt
Obični jogurt uglavnom je dobar izbor. Voćni jogurti sasvim su nešto drugo. Aromatizirani jogurti uglavnom se proizvode od jogurta s niskim udjelom masti, ali su pretrpani ugljikohidratima i šećerom.
Umjesto voćnog jogurta s okusom voća odlučite se za obični jogurt. Važno je da ne sadrži šećer, a takav će biti koristan za organizam, kontrolu tjelesne težine i zdravlje crijeva.
11. Med, agavin i javorov sirup
Osobe s dijabetesom često pokušavaju smanjiti unos bijelog šećera i slatkiša poput bombona, kolača i pita. Međutim, i druge će vrste šećera također izazvati nagli porast šećera u krvi. To uključuje "zdravi" smeđi šećer i "prirodne" šećere poput meda te agavina i javorova sirupa.
Iako ti zaslađivači nisu visokoobrađeni, sadrže barem onoliko ugljikohidrata koliko i bijeli šećer. Zapravo, većina sadrži i više. Jedno je istraživanje pokazalo da su osobe s predijabetesom imale slična povećanja šećera u krvi, oslabljeno djelovanje inzulina i upalne markere bez obzira na to jesu li pojele 1,7 grama bijelog šećera ili meda.
Šta umjesto šećera
Najbolji zdravstveni savjet je izbjegavati sve oblike šećera i umjesto njih koristiti prirodne niskougljikohidratne zaslađivače. U prirodi ima dosta zaslađivača dobrih za zdravlje.
1. Stevija je, na primjer, prirodni zaslađivač koji ujedno snižava nivo šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.
2. Eritritol je još jedan niskokalorični zaslađivač, šećerni alkohol koji se prirodno nalazi u nekim plodovima. Ne podiže nivo šećera u krvi ili inzulina i ne utječe na lipide u krvi poput holesterola ili triglicerida, iako može uzrokovati probavne probleme ako se uzima u visokim dozama.
3. Ksilitol je također prirodni šećer koji ne podiže nivoe šećera u krvi ili inzulina, a preporučuje se i jakon sirup dobiven iz istoimene biljke koja raste u Andama, u Južnoj Americi.