ZDRAVLJE U KUĆI

Moćni bijeli luk: Ovako se jede jedna od najzdravijih namirnica

( Ilustracija

Avaz.ba

16.2.2018

Bijeli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima.

U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit potvrđuju i stručnjaci. 

U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa - jedinjenja koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih ćelija.

Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirati.

1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 

2. Svaki dan bi trebalo pojesti najmanje tri čehna bijelog luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.

Mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica materija koje sadrže sumpor i koje luku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije bijelog luka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.