Bijeli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima.
U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit potvrđuju i stručnjaci.
U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa - jedinjenja koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih ćelija.
Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirati.
1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan bi trebalo pojesti najmanje tri čehna bijelog luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.
Mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica materija koje sadrže sumpor i koje luku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije bijelog luka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.