CRNA GORA

Milo Đukanović: Ne možemo da ne primijetimo zastoj koji su donijele protekle četiri godine

Potreban je mnogo duži period da bismo učvrstili institucije, ali promjena vlasti je to ugrozila, objašnjava bivši Predsjednik

Milo Đukanović. Boris Pejović / Vijesti.me

A. P.

prije 3 sata 45 minuta

Milo Đukanović je na 2BS forumu u Budvi objasnio kako smatra da je Crna Gora potvrdila da ima unutrašnji kapacitet za reforme te pridruživanju Evropske Unije. 

- Nažalost, ne možemo da ne primijetimo zastoj koji su donijele protekle četiri godine. U tom periodu dogodilo se ozbiljno uništavanje onih krhkih ostvarenja do kojih smo došli od 2006. do 2020. godine. I to svih, od bezbjednosti, preko ekonomije i javnih finansija, do obrazovanja i zdravstva - rekao je Đukanović. 

Dodaje da je Crna Gora od 2020. godine izgubila ključnu pretpostavku koja je kandidovala za lidera regije u integracijama.

Milo Đukanović. Arhiv

- To je bila uzorna politička stabilnost. Jer, mi smo u ove četiri godine promijenili tri vlasti, prva je bila kleronacionalistička, druga anticrnogorska, velikosrpska i diletantska, a treća je jednako velikosrpska i populistička. Ti kvalifikativi ne obećaju da bi Crna Gora sa takvom upravom mogla ukazati šansu koja se ukazuje u procesu proširenja - konstatovao je on.

Društvo ima potencijal, ali, kako ističe, potreban je ozbiljan državno-politički menadžment, kojeg trenutno nema.

- U Crnoj Gori smo preuzeli odgovornost za integracije 2006. godine. Od tada do 2020. urađeno je dosta toga. Crna Gora je od nekad najmanje razvijene članice SFRJ došla do pozicije najrazvijenije na Zapadnom Balkanu. Ušli smo u NATO, stigli do predvorja Evrope, a ako neko misli da su se za 14 godina mogli savladati vjekovi zaostajanja, to ipak ne. Potreban je mnogo duži period da bismo učvrstili institucije, ali promjena vlasti je to ugrozila - dodao je Đukanović. 

I u Crnoj Gori i u regiji su, smatra on, u ponudi samo dvije opcije.

- Jedna je multietnička demokratija, reforme, Evropa i NATO, a druga je nacionalizam. E mi smo do 2020. bili prepoznati kao zemlja reformi pa nas niko nije častio članstvom u NATO, niti onim dostignućima na planu evropskog razvoja - naglasio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.